İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar kanalları, böbrekler, mesane ve üretranın enfekte olması durumudur. İdrarın vücutta oluşarak dışarı atılmasında rol oynayan bu bölgeler alt ve üst idrar yolları olarak ikiye ayrılır. İdrar yolu enfeksiyonu, çoğunlukla idrar yolundan mesaneye kadar ulaşan Escherichia coli (E. Coli) adlı bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonun sadece mesanede görülmesine 'sistit' adı verilir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu, bazen üst idrar kanalını ve üriner sisteme bağlı böbrekleri de etkileyebilir. Eğer enfeksiyon üst idrar kanalına ve böbreklere kadar ilerlerse bu duruma 'piyelonefrit' adı verilir. Alt idrar yolu enfeksiyonu (sistit), üst idrar yolu enfeksiyonu olan piyelonefrite göre daha az risk taşır.

İdrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda daha sık rastlanan ve tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni, kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere oranla daha kısa olmasıdır. Çoğu zaman şiddetli ağrı ve çeşitli sıkıntılara neden olabilir. Enfeksiyon kendiliğinden geçebileceği gibi, bazen de doktor tarafından verilen antibiyotik tedavisi ile iyileşebilir. Ayrıca menopoz ile düşen östrojen seviyesi, idrar yolunun astarını incelterek bu bölgeyi bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha hassas hale getirir.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Türleri

İdrar yolu enfeksiyonu, alt ve üst idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere iki gruba ayrılır:
  • Alt idrar yolu enfeksiyonu: Kişide sadece idrarını yaparken yanma şikâyeti bulunuyorsa, sorun genellikle üretraya ait bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Bu duruma 'üretrit' adı verilmektedir. Bu rahatsızlığın en temel nedeni bel soğukluğudur. Ayrıca cinsel ilişki sırasında bulaşabilen mikroorganizmalar sebep olabilir.
  • Üst idrar yolu enfeksiyonu: Alt idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde geç kalındığında enfeksiyon mesaneden yukarı çıkarak farklı bölgelerde enfeksiyona sebep olabilir. Enfeksiyonun böbreklere kadar ulaşması durumu daha da ağırlaştırır. Hasta kişinin acil tedavi olması gerekmektedir, çünkü çok ciddi boyutlara ulaşabilen bir rahatsızlıktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrara çıktıktan hemen sonra tekrar idrara çıkma isteği
  • İdrara çıkıldığında ağrı ve yanma hissi oluşması
  • Karnın alt kısmında şişlik, baskı ve rahatsızlık hissi
  • Pelvik bölgede veya bel bölgesinde ağrı hissi
  • Bulanık idrar veya kanlı idrar
  • Ağır kokuda idrar
  • İdrarın miktarında değişim
  • Ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Sırt bölgesinin tek tarafında ve kaburganın alt bölgesinde ağrı
  • Böbrek rahatsızlığı, diyabet ve bağışıklık sistemi rahatsızlığı
  • 65 yaş üzerinde yaşa sahip olmak
  • Hamile olmak

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Nedenleri

  • Bakteriler: İdrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla sindirim sisteminde bulunan bakterilere bağlı olarak gelişim gösterir. Bu bakteriler, idrarı dışarı atmayı sağlayan üretraya kadar ulaşırsa enfeksiyona yol açar.
  • Böbrek taşları: İdrar yollarında tıkanıklık olduğu zaman idrar yolu enfeksiyonu meydana gelebilir. İdrar yolunun tıkanmasının en önemli sebeplerinden biri böbrek taşlarıdır. Meydana gelen böbrek taşları, bakterilerin üreyeceği bir alan oluşturmuş olabilir.
  • Kabızlık: Düzenli olarak tuvalete çıkmak, idrarı çok fazla tutmamak ve mesaneyi tam olarak boşaltmak idrar yolu enfeksiyonunu engellemek için önemlidir. İdrar düzenli olarak vücuttan atılırsa idrar yolu temiz kalır. Ancak bazı durumlarda idrar düzeni bozulabilir. Özellikle kabızlık enfeksiyon için tetikleyici bir etkendir.
  • Mesanenin tamamen boşalmaması: Mesane tamamen boşaltılmıyor ve idrar mesanede çok fazla duruyorsa bu durum enfeksiyona yol açan bakterilerin çoğalmasını sağlayabilir.
  • Genital bölge temizliği: Tuvalet temizliğine yeteri kadar özen göstermemek enfeksiyon riskini artırır. Bunun yanında genital temizlik tuvalet dışında da çok önemlidir. Pamuklu çamaşır kullanmak, başkalarının çamaşırlarını kullanmamak, çamaşırları dezenfekte ederek yıkamak, adet döneminde kullanılan pedin veya günlük pedlerin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu engellemek adına önemli rol oynamaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonunda Tanı ve Tedavi

İdrar yolu enfeksiyonunda tanı koymak oldukça kolaydır. İdrar yolu enfeksiyonunda uygulanacak laboratuvar testleri ve idrar kültürü tanı için genellikle yeterlidir. İdrar tahlilinde bakteri ve lökosit görülmesi normaldir. Tanı için önemli olan idrarın temiz olmasıdır. Tanı için ilk gelen idrar boşa akıtılmamalı, idrar kabına alınmalıdır. Bu tip idrarlara 'orta akım' idrar adı verilmektedir. Antibiyogram ve kültür testinin amacı enfeksiyon ve bakterinin türünü tespit etmektir. Bu sayede kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. İlerlememiş ve inatçı enfeksiyonlarda ilk olarak altta yatan sebep tespit edilmeli, idrar akım ölçümleri alınmalı, ilaçlı böbrek filmi ve sistoskopi uygulanmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik tedavi uygulaması kesin iyileşme göstermektedir. Bazı vakalarda kültüre ihtiyaç duymadan veya kültür sonucuna göre farklı türlerde antibiyotik reçete edilebilir. İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar doktor onaylı kullanılabilir. Ayrıca tedavi esnasında bol sıvı tüketilerek mekanik hijyen sağlanır ve tedavinin iyileşme oranı artırılır. Üst idrar yolu rahatsızlıklarında kişi hastaneye yatırılır ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Nükseden enfeksiyon sorunlarında ilk olarak altta yatan problemin çözümü için cerrahi işlem gerekebilir. Kasık bölgesinde görülen ağrı için sıcak su torbasından faydalanabilir. Uygulanan sıcak su torbası sayesinde idrarın daha ağrısız olarak dışarı atılması sağlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Sünnet Sonrası Enfeksiyon

Sünnet Sonrası Enfeksiyon

Gribal Enfeksiyon Belirtileri

Gribal Enfeksiyon Belirtileri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Maydonoz Suyu

İdrar Yolu Enfeksiyonu Maydonoz Suyu

Güncel

Memede Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Memede Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Güncel

Kanda Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi