{ "title": "Yumuşak Doku Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/yumusak-doku-enfeksiyonu-7326.jpg", "date": "20.01.2024 22:59:57", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Yumuşak Doku Enfeksiyonu, Genel olarak cilt ve deri atlı hastalığı olarak tanımlanabilir. Deri, insan vücudunun tamamını bir zırh gibi saran ve dış dünya ile sürekli ilişki halinde olan bir yapıdır. Sürekli çevre ile temas halinde bulunan deri, yumuşak doku enfeksiyonlarının bulaşması ve yayılması için oldukça müsaittir. Bu enfeksiyonlar günlük hayatta en çok karşılaşılan enfeksiyonlar arasındadır.

Deri, epidermis, dermis ve deri altı yağ tabakalarından oluşur. Epidermis derinin en üst kısmıdır ve sürekli kendini yenileyen bir yapıdadır. Epidermis vücudu koruyan bir kılıf gibidir. Dermis damarsal yapıların ve hücrelerin bulunduğu tabakadır. Salgıladığı elastinlerle epidermisin yenilenmesini sağlamaktır. Ter bezleri, yağ bezleri ve kıl kökleri de bu kısımda yer almaktadır.

Cilt altı yağ dokuları, bütün damarsal ve sinirsel yapıların bulunduğu kısımdır. Derinin ikinci tabakası olan dermisle birlikte yağ dokuları etkilenirse selülit denilen enfeksiyon oluşur. Eğer kas dokusu da bu enfeksiyona dahil olursa, \"miyosit\" adı verilen enfeksiyonun gelişmesine neden olur.

Piyodermi, derinin bakteriyel enfeksiyonlarına verilen addır.

Yumuşak Doku Enfeksiyonları Neden Olur?

Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen bu enfeksiyon, ailevi ve çevresel faktörler, kişinin bünye durumu gibi faktörlerle ortaya çıkabilir. En sık rastlanılan yumuşak doku enfeksiyonlarının nedenleri arasında, doku travması, böcek ısırması, yaralanma, tırnak çekme ve hayvan ısırıkları gibi faktörler sayılabilir.

Yumuşak Doku Enfeksiyonlarının Belirtileri Nelerdir?
Her yaştan insanda görülebilecek bir enfeksiyon olan yumuşak doku enfeksiyonu, genellikle antibiyotikler ile tedavi edilmektedir. Doktor gözetiminde kullanılan bu antibiyotiklere ek olarak kişi çevresel kirlerden uzak durmalı, iyi beslenmeli, kişisel temizliğe özen göstermelidir. Bulaşıcı bir özellik göstermeyen yumuşak doku enfeksiyonları, nefesle, öpmekle, ortak eşya kullanımıyla, dokunmakla bulaşabilen bir enfeksiyon değildir.

Yumuşak doku enfeksiyonu, cilde bulaşan enfeksiyonlar ile ortaya çıkan ve genelde tedavi ile tam bir iyileşme gösteren ancak tekrar edebilen bir enfeksiyon türüdür. Mutlaka doktor tarafından ilaçla tedavi edilmelidir aksi takdir de daha büyük sorunlara neden olabilir.
" } ] }