{ "title": "Yoğun Bakımda Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Yogun-Bakimda-Enfeksiyon-13.jpg", "date": "20.01.2024 09:16:22", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Yoğun bakımda enfeksiyon, Sağlık her insanın yaşam boyu istediği en önemli konudur. İnsanlar yaşam boyu çeşitli hastalıklarla ve kazlar sonucu yaralanmalarla mücadele ederler. İnsanlar, yaralanmaların ve hastalıkların tedavisi için sağlık kuruluşlarına müracaat ederler. Hastalığın seyrine göre, yaralanmanın durumuna göre hasta bir ya da birden fazla organın işlevini yerine getiremez olur. O zaman hastanın, sağlık kuruluşunda normal ortamın dışında olan yoğun bakın denen yerde tedavisine devam edilir.

Yoğun bakım: Bir veya birden fazla yaşamsal organın geçici olarak işlevini yerine getirememesi nedeni ile vücudun aksamış olan fonksiyonlarının, esas sebep ortadan kalkıncaya kadar desteklenmesi ve bu süreç içerisinde hastanın yaşamda kalmasının sağlanmasına yönelik faaliyetleri içeren ve özellikle yapay solunum cihazı başta olmak üzere her türlü teknolojiyi ve cihazı kullanan bilgi ve yetenekleri buna uygun doktor ve hemşirelerin bulunduğu özel bir ünitedir.

Yoğun bakıma alınabilecek durumlar
Bu gibi durumlarındaki hastalar yoğun bakım ünitesine alınarak tedavilerine devam edilir. Yoğun bakımdaki hastaların bazıları tedavileri sürerken bulundukları ortam kaynaklı enfeksiyonlara yakalanmaktalar. Sağlık kuruluşlarının birinci riski her türlü mikro organizmanın hastalarla birlikte sağlık kuruluşlarına taşınmasıdır. Bir sağlık personeli de bu yüzden hastalanmakta hatta yaşamlarını yitirmektedirler. Yoğun bakıma alınan hasta zaten vücut bağışıklık sistemi ve savunması sistemi işlerliğini büyük oranda yitirdiği için mikro organizmaların saldırısına maruz kalabilmektedir. Aynı anda birden fazla mikro organizma kaynaklı yoğun bakımda enfeksiyona yakalanabilmektedir. Bağışıklık sistemi işlerliğini yitirdiği için vücut savunma yapamıyor ve günümüz ilaç tedavisi de tek başına yeterli olamamaktadır. Tedavi süreci uzadıkça uzamaktadır. Yoğun bakımdaki bir kısım hastalar da yakalandıkları enfeksiyon sebebiyle yaşamlarını yitirmektedir. Günümüzde birçok mikro organizma hali hazırda kullanılan ilaçlara karşı dirençli hale gelmişlerdir. İlaç sektörü direnci artmış olan bu mikro organizmalara karşı ilaçlar geliştirmek için çalışmaktadırlar. Enfeksiyonun engellenebilmesi için ortamın ve personelin temizliğine ve hijyen şartlarına dikkat edilmesi tek çözümdür.
" } ] }