{ "title": "Vücutta Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/vucutta-enfeksiyon.jpg", "date": "19.01.2024 19:00:30", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Vücutta enfeksiyon, tıp alanındaki onlarca bilimsel gelişmelerin olmasına rağmen enfeksiyon tüm dünyada en sık görülen hastalıklar arasındadır. Gıda ile bulaşan enfeksiyonlar, solunum yoluyla bulaşan ve cinsel yolla bulaşan birçok enfeksiyon çeşidi vardır. Enfeksiyon hastalıklarının çoğunun tedavisi mümkündür. Enfeksiyon hastalıkları birçok organımızı olumsuz şekilde etkileyebilir. Vücutta enfeksiyon hastalıklarında en önemli bulgulardan biri yüksek ateştir. Ateşlenme aşamalı olarak belirtilerini gösterir. Öncelikle üşüme ve baş ağrısı olur, iştahsızlık başlar yemek yiyemez. Daha sonra titreme başlar ve böylelikle ısı üretimi artar. Yavaş yavaş vücut ısısı artar ve kızarıklar meydana gelebilir. Özellikle yüzde, gözlerin içinde kızarmalar oluşur. Ciltte, dudaklarda kuruma başlar ve su ihtiyacı oluşur. Kalp ritmi çok hızlanabilir bu da panik haliyle nefes darlığına sebep olabilir. Soğuk duş bu durumu hafifletmeye yardımcı olacaktır. Soğuk duş etkili olmazsa doktor kontrolünde ateş düşürücü ilaçlar kullanılarak durum kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Aksi takdirde havale geçirmeye ve kalıcı hasarlara sebep olur.

Vücutta enfeksiyon, vücuttaki enfeksiyon sindirim sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi, solunum sistemini etkileyebilir. Dolaşım sistemini etkileyip nabız artımına, direnç düşüşüne sebep olurken, sindirim sisteminde gastrit, enterit gibi durumlara sebep olur. Vücuttaki enfeksiyon solunum sistemine de boğazdan yerleşerek, boğazda kuruluk, boğaz ağrısı, öksürük ve yanmaya, kaşıntıya sebep olur. Vücuttaki bazı enfeksiyon türleri şuur düzeyini etkiler, uykuya ve sayıklamalara sebep olur. Şiddetli baş ağrılarını tetikler.

Vücutta enfeksiyon, vücuttaki enfeksiyon kan, idrar tahlilleri ile ölçülebilir ve vücuttaki enfeksiyon oranına göre tedavi yapılır. Vücudun enfeksiyon yapan mikroorganizmalara karşı direnç kazanması sağlanabilir. Özellikle A, C, D vitamin takviyeleri yapılabilir. Vücuttaki enfeksiyonu atabilmek için özellikle sıvılar tüketilmelidir. Su tüketimi arttırılarak enfeksiyonun vücutta atımı sağlanabilir.
" } ] }