{ "title": "Viral Enfeksiyon Nedir", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/viral-enfeksiyon-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 23:43:02", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Viral Enfeksiyon Nedir, Virüslerin çeşitli tipleri tarafından oluşturulan hastalıklara verilen genel addır. Bu virüsler soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara neden olduğu gibi AIDS gibi ciddi hastalıkların oluşmasına da neden olmaktadır.

Başlıca viral enfeksiyon hastalıkları
Genellikle bulaşıcı özellik taşıyan bu virüsün neden olduğu hastalıkların belirtileri ateş, yorgunluk hissi, başağrısı, ishal, öksürük, boğaz ağrısı ve karın ağrısı olarak sayılabilir. Eğer yedi günden fazla süren şikâyetler, beş günden fazla yüksek ateş ve nefes darlığı varsa Uzman hekime başvurulmalıdır.

Viral enfeksiyonlar en sık alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları olarak karşımıza çıkar. Bu enfeksiyonlar boğaz ağrısı, sinüzit ve soğuk algınlığına neden olurlar. Yine gripte viral solunum yolu enfeksiyonudur. Küçük çocuklarda alt solunum yolu hastalıkları ile bronşit, zatürre ve birçok hastalığa neden olmaktadır. Bebeklerde daha ağır seyreden ve daha şiddetli hastalıklara neden olabilir.

Diğer yaygın viral enfeksiyonlar herpes kaynaklı enfeksiyonlardır. 8 farklı herpes virüsü vardır. Bu virüsler kendi kategorisinde gruplara ayrılır ve her virüsün neden olduğu enfeksiyon farklıdır.

Viral Enfeksiyon Tedavi Nasıl Yapılır?

Viral enfeksiyon ilaçları antiviral ilaçlar olarak adlandırılmaktadır. Bu ilaçlar viral virüslerin yayılmasını engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Bu ilaçlar interferon türleri ve aşılardır.

Viral enfeksiyon ilaçları genel olarak ağız yoluyla uygulanır. Bazıları aşı yoluyla bazıları ise merhem, krem veya göz damlası şeklinde uygulanır.

Viral enfeksiyona karşı neler yapılabilir?

Vücut virüslere karşı koyabilecek bir savunma mekanizması oluşturmuştur. İlk savunma mekanizması deri gibi fiziksel engellerdir ve virüslerin vücuda girmesini engeller. Virüsün vücuda girmesi durumunda bağışıklık sistemi tetiklenir ve lenfosit, monosit gibi beyaz kan hücreleri saldırıya geçerek virüsün vücutta yayılmasını engeller. Doktor tarafından yapılacak olan aşı da yine bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Viral enfeksiyonlar da dinlenme, sıvı tüketimini artırma, meyve, sebze gibi hafif yiyecekler tüketme, hijyen kurallarına özen gösterme, bardak, tabak gibi eşyaları paylamama oldukça önemlidir.
" } ] }