{ "title": "Viral Enfeksiyon Belirtileri", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/viral-enfeksiyon-belirtileri.jpg", "date": "20.01.2024 05:36:16", "author": "Şeyma Özer", "article": [ { "article": "
Viral enfeksiyon belirtileri, Bakteri ve mantarlardan daha küçük olan, etrafı kapsülle kaplanmış virüs dediğimiz mikroorganizmalar, konak hücre olarak bilinen hücrenin içine girerek o hücreye DNA ve RNA sını bırakır ve viral enfeksiyona sebebiyet veren bu virüsler konak hücrede üreyip hücrenin kontrolünü ele geçirip çoğalır. Virüs hücreyi tamamen istila ettiğinde o hücreyi genellikle öldürür, serbest kalır ve diğer hücreler için yeni virüsü serbest bırakır. Virüslerin bazıları ise istila ettiği hücreyi öldürmek yerine hücrenin fonksiyonlarını değiştirir. Çeşitli tipteki virüsler, konak hücrede hücre bölünmesi üzerindeki kontrolünü kaybetmesi üzerine kanserli hücreye dönüşür. Kişilerin vücudunda uzun süre önce atıl olarak kalan bazı virüslerse kişilerin direncinin düşmesi üzerine kendini tekrar kopyalayıp hastalık başlatabilir.

Viral enfeksiyona sebebiyet veren bu virüsler, çeşitli şekillerde bulaşabilir. Örneğin; soluma yoluyla, yutularak, bazı böcek ve parazitlerin ısırıkları ile ve cinsel yolla insanlara bulaşabilen virüsler, hayvan ve bitkilerin sadece birkaç türüne bulaşabilirler. Ayrıca genel olarak virüsler, soğuk algınlığı virüslerinin sadece üst solunum yollarındaki hücreleri enfekte etmesi gibi, belirli bir tip hücreye bulaşabilirler.

Viral enfeksiyon belirtileri nelerdir?
Olarak kabul edilir. Genelde en sık görülen viral enfeksiyonlar burun, boğaz ve üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar haricinde yaygın diğer viral enfeksiyonlarsa insanlara bulaşabileceği 8 tip virüsü olan herpes kaynaklı olanlardır. Viral enfeksiyonlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan üst solunum yolu enfeksiyonları bebeklerde, akciğer ya da kalp rahatsızlığı olan yaşlı insanlarda da ağır belirtilerle kendini gösterebilir.

Bakteriler canlı hücresine ihtiyaç duymazlarken, virüsler muhakkak bir canlı hücresinde etkinleşirler. Bazı hastalıklara hem bakteriler hem de virüsler sebebiyet verebileceği için genel olarak belirtilere bakarak ayırt etmek zordur. Bu ayrımın yapılmasının önemi, tedavi sürecinde, yaşam döngüleri farklı olduğu için antibiyotiklerin virüslere etki etmeyip bakterileri öldürmesidir. Virüslere etkili sadece birkaç antiviral ilaç bulunsa da yakalanmayı önleyen aşılar da mevcuttur.

Viral enfeksiyonlarda kişilerin sıvı alımını arttırması, hafif yiyecekler yiyip dinlenmesi ve başkalarına bulaşmaması adına sıklıkla el yıkayıp bardak, tabak gibi kullanım eşyalarını paylaşmaması çok önemlidir.
" } ] }