{ "title": "Üriner Sistem Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/uriner-sistem-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 05:12:33", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Üriner sistem enfeksiyonu, üretradan çok sayıda bakteri girerek sistem boyunca yayılırsa böbrekler, üreterler, idrar kesesi ve üretradan oluşan, idrar kanalının herhangi bir bölümü enfekte olabilir. Kanalın alt kısmında meydana gelen üriner sistem enfeskiyonlarının en sık etkeni, normal olarak, gastrointestinal sistemde bulunan Escbericbia coli bakterisidir. E. Coli bakterileri üretreya girerse, üretranın bir enfeksiyonu olan iretrite neden olur ve eğer idrar kesesine kadar ulaşırsa sonuç kesenin iltihabı olan sistittir. Tartışmasız bir alt üriner sistem enfeksiyonunu düşündüren başlıca belirti, idrar yaparken ortaya çıkan yanma ya da batma hissidir. Ayrıca her seferinde az bir miktar işeseniz de sık sık idrara çıkma zorunluluğu hissedebilirsiniz. İdrar genellikle bulanık görünür, irin veya kan içerebilir ya da keskin koku yapabilir.

Kimler risk altında

Kadınlar, üriner sistem enfeksiyonlarına erkeklerden çok daha meyillidir, çünkü kadınlarda üretra ağzı anüse daha yakındır. Bir erkeğin idrar torbası, üretrasından yaklaşık 15 cm uzaklıkta iken, bir kadınınki sadece 2,5 cm uzaklıktadır. Bu nedenle bakterilerin kat etmeleri gereken mesafe çok daha kısadır ki bu da bulaşmayı çok daha kolay kılar. Zayıf hijyen, işemenin ertelenmesi, cinsel temas, doğum ve jinekolojik ameliyatlar hepsi de bakterileri kolayca üretra bölgesine taşıyabilir. Gebelik ve menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler de riski arttırır. Gebe kadınlar büyüyen fetus, idrar torbası üzerine baskı yaparak kesenin tam olarak boşalmasını engellediğinden idrar yolu enfeksiyonlarına özellikle açıktır. Hatta spermisit içeren köpükler ve jeller, diyaframlar ve kondomlar gibi bazı doğum kontrol yöntemleri bile, üretra iritasyonu ve idrar torbasının boşaltılmasında zorlama ile ilişkilendirilmiştir.

Doktora başvurma

Hafif üriner sistem enfeksiyonları genellikle kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte semptomları 24 saatten daha uzun süre devam eden, ateşi veya titremesi, bel bölgesinde ağrısı, vajinal ya da penil akıntısı olan bir kişi doktora gitmelidir. Bunların herhangi biri bir böbrek enfeksiyonuna işaret olabilir. Diyabet yüksek kan basıncı, böbrek hastalığı gibi bir hikayeniz varsa, gebe iseniz ya da gebe kalmış olma ihtimaliniz varsa yine bir doktora görünmelisiniz. Çoğu doktor bir idrar örneği alacak, hazır bir stick (Batırma çubuğu) kullanarak, kan ya da irin enfeksiyonu gösteren beyaz kan hücresi konsantrasyonu içerip içermediğini araştıracaktır. İdrar testi pozitif ise örnek enfeksiyondan sorumlu bakterinin kesin olarak belirlenmesi için bir laboratuvara gönderilecektir.

Enfeksiyonun tedavisi nasıl yapılır?

Enfeksiyon ani gelişmişse, doktorunuz idrar kültürünün sonuçlarını beklemeden, size bir antibiyotik reçete edebilir. Önceleri iki haftaya kadar sürebilen anitbiyotik tedavileri verilmekteydi ancak son çalışmalar basit idrar yolu enfeksiyonlarının bir ile beş gün süren daha kısa antibiyotik tedavileri ile tamamen iyileştiğini göstermiştir. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği zamanlardan daha önce bırakırsanız, enfeksiyonun asıl kaynağı kurutulmamış olabilir ve hastalık tekrarlayabilir. Bazı kadınlar tekrarlayan enfeksiyonlara adaydır ve üriner sistemlerde enfeksiyonlara zemin hazırlayan bir anormallik olup olmadığını anlamak için bu kadınların daha ileri düzeyde tetkik edilmeleri gerekebilir. Bu tetkikler arasında sistoskopi, böbreklerin ve idrar torbasının detaylı biçimde incelenmesi için ultrason veya böbreklerin ve idrar torbasının röntgen filmi çekilmeden önce venlere bir çeşit boyanın enjekte edildiği intravenöz piyelografı (IVP) ter almaktadır.
" } ] }