{ "title": "Sünnet Sonrası Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/sunnet-sonrasi-enfeksiyon-3651.jpg", "date": "20.01.2024 12:32:38", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Sünnet, Gerek dini olarak gerek ananevi olarak gerek tıbbi olarak yapılan cerrahi bir müdahaledir. Halen eskilerden gelen geleneksel adetler nedeni ile sünnetin bir cerrahi müdahale olduğunun farkına varılamamaktadır. Doktorların kesin bir kanısı olarak sünnet tedavisi kesinlikle bir cerrah tarafından yapılmalı, sünnet öyle 'kesip bitti' tarzı bir işlem değildir.

Sünnet sonrası enfeksiyonlara, Gelecek olursak bu kanıdaki en önemli etken doktorlar tarafından yapılmayan sünnetlerdir. Enfeksiyon daha çok havalandırması iyi olmayan kapalı evlerde yapılan sünnetlerde sık sık görülmektedir.

Kanama, Sık sık karşılaşılan enfeksiyon çeşitlerinden birisi de kanamadır, kan hastalığı olanlarda daha çok rastlanan, sünneti takip eden travmalarda karşılaşılabilmektedir. Normal çocuklarda iki defaya mahsus cerrahi müdahale yapılması yeterli iken, kan hastası olan çocuklarda geç kalınmış olabilmektedir. Özellikle bebeklerde pıhtılaşma sorunu olabileceğinden ilk hafta sünnet yapılacaksa sünnetten sonra K vitaminini takviyesine başlanılmalıdır.

Şekil bozukluğu, İşin uzmanı olmayan kişiler tarafından yapılan müdahalelerde, oluşabilecek şekil bozukluğu, penis derisinin fazla kesilmesi, herhangi bir yaralanma gibi. Ciddi şekil bozuklukları doğurabilir, bu gibi sorunlar ise ancak ameliyatlarla düzeltilmesi mümkün olmaktadır. Penis yaralanmaları da önemli enfeksiyon oluşturan nedenler arasındadır. Parsiyel yaralanmalar kolay iyileşebilir, fakat komplet yaralar sorun teşkil edebilmektedir.

Kötü nedbe dokusu, Sünnet yapılıp yaralar dikilmeyip kendi halinde iyileşmeye bırakılması ve uygun olmayan koşullarda koter benzeri aletler ile sünnet yapılmış ise belli başlı enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Ayrıca düzgün bandajlama yapılamaması ile yaralar geç iyileşir ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Üretra sünnet sırasında yara almış ise cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. Sünnet sırasında bandaj sert sarılır ve işeme güçlüğü belirir ise idrar yolu enfeksiyonu görülme riski artmaktadır.

Diğer sünnet sonrası enfeksiyonlara, gelecek olursak, lokal anestezi yapılan çocuklarda alerjik ilaçlar kullanılması ile belli enfeksiyonlar görülebilmektedir. Herhangi bir hastalığı bulunan çocuklarda enfeksiyon riski artmaktadır, sünnet yapılmadan önce gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Sünnet olan çocukların havuzlara veya diğer çocuklar ile aynı ortamları paylaşmaları da enfeksiyon riskini arttıracaktır. Genital bölgenin mümkün olduğunca açık kalması enfeksiyon etkenlerindendir.

Nasıl korunulabilir, Çocuklarınızı mümkün olduğunca kirli ve havasız ortamlardan uzak tutmalısınız, yeni sünnet olmuş bir çocuk kesinlikle havuza girmemesi gerekmektedir, mikrop kapma riski çok fazladır. Çocuğunuzun herhangi bir hastalığının olup olmadığının önceden bilmenizde fayda olacaktır. Yeni sünnet olan çocuğun yarasını mümkün olduğunca kapalı tutun. Çocuğunuzun bandajının çok sert veya çok gevşek olmamasına dikkat edin, aksi halde belirttiğimiz gibi idrar yolu enfeksiyonu olma riski fazladır. Kapalı ve havasız ortamlarda sünnet yaptırma malısınız, Her şeyden önemlisi çocuğunuzu kesinlikle işin ehli olmayan insanlara emanet etmeyiniz, kesinlikle bir hekime gitmenizde yarar vardır.
" } ] }