{ "title": "Respiratuvar Sinsitiyal Virüs Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/respiratuvar-sinsityal-virus-enfeksiyonu.jpg", "date": "21.01.2024 15:43:59", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Respiratuvar Sinsityal Virüs Enfeksiyonu, (RSV) İki yaşına kadar hemen hemen her çocukta görülebilen çok yaygın ve bulaşıcı bir virüs türüdür. Bu virüs bebeklerde bronşiyolit ve zatürre gibi yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Yeni doğan bebek bakım üniteleri bu virüsün yayılmasında önemli faktörlerdendir. Prematüre doğmuş, kalp ve akciğer sorunu olan ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda önemli oranda morbilite ve mortaliteye neden olur.

Ülkemizde genellikle Ekim- Mart ayları arasında çocuklarda yaygın biçimde görülmektedir.

İlk olarak 1956 yılında üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir şempanzeden izole edilmiştir.

Çok bulaşıcı bir virüs olan RSV insandan insana temas ya da giyecek yoluyla bile bulaşabilir. Damlacık yoluyla bulaşma ihtimali oldukça düşüktür. Kuluçka süresi birkaç gün ile bir hafta arasındadır. Viral çoğalma bebeklerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde oldukça fazla ve uzun olup hastaneye yatırılmış bebeklerin RSV virüsünü 21 gün boyunca yaydığı tespit edilmiştir. Bu virüse karşı serumlar antikor etki yapmaktadır.

Genellikle ılık iklimlerde, kış mevsimi ve tropikal iklimlerde, yağmurlu dönemlerde virüsün yaydığı enfeksiyona sıkça rastlanır. Bebeklerin yarısı kış aylarında bu enfeksiyona yakalanır. İki yaşına gelene kadar hemen her çocuk bu enfeksiyona yakalanır ve iki yaşını tamamlayan kadar kanında %95 antikor (+) olur.

Respiratuvar Sinsisyal Virüsü bulaşmış bebeklerin hastaneye yatırılması şarttır. Bu virüse yakalanan bebeklerde solunun desteğine ihtiyaç duyulabilir. Tedavi edilmezse bebek ölümlerine yol açabilir.

Altı ayın altındaki her bebekte gelisme aşamasında olan bağışıklık sistemi ve çeşitli nedenlerle (Prematüre doğmak, kalp akciğer hastalığı gibi) şiddetli enfeksiyon ve hastalığa yakalanma riski yüksektir. Bu nedenle bebeklerde RSV virüsünün tespiti ve sonrası iyi değerlendirilmelidir.

Tam bir tedavi yöntemi olmayan bu enfeksiyona destekleyici tedavi uygulanır.
" } ] }