{ "title": "Rahim Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/rahim-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 03:57:23", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Rahim enfeksiyonu, servisit rahim ağzı dokusunun çeşitli etkenlere bağlı inflamasyonu veya enfeksiyonu, iltihabıdır. Kadınların neredeyse yarısında görülen sık rastlanan bir durumdur. Bu inflamasyon veya enfeksiyon çeşitli bakteriler özellikle seksüel geçişli mikrobik etkenlere bağlı veya vajendeki diyafram gibi yabancı maddelerin travmasına bağlı oluşabilir.

Sebepleri ve risk faktörleri:
Belirtiler: Servisit hiçbir şikâyet yapmayabilir fakat en sık akıntı şikâyetine neden olur. Akıntı genellikle adet döneminden hemen sonra başlar. Bunun dışında kaşıntı, kasık ve bel ağrısı, ilişki sırasında ağrı, adet dönemi dışında lekelenme tarzında kanamalar, idrar yaparken yanma gibi şikâyetler yaratabilir. Servisitte ki enfeksiyonun yukarıya rahim ve yumurtalıklara ve karın içerisine doğru ilerleme riski vardır. Bunlara ilerlerse karın ve kasık ağrısı, ateş, bulantı, ksuma gibi şikâyetlere de neden olabilir.

Tanı: Servisit muayenede görülerek şüphelenilebilecek bir durumdur. Serviks (Rahim ağzı) kızarık, akıntı ve iltihaplı bir görüntüde olabilir. Muayeneye ek olarak kültür, smear hatta serviksin görüntüsüne göre kolposkopi ve bitopsi gibi ek tetkikler yapmak gerekebilir.

Tedavi: Servisite neden olabilecek vajina içerisine uygulanan herhangi bir madde varsa bunu kullanmayı bırakmak tedaviyi sağlayacaktır. Fakat genellikle servisitin sebebi mikrobiktir ve en çok saptanan klamidya, gonore, trikomonas gibi bakteriler saptanırsa bunlar antibiyotik tedavisi ile geçecektir. Herpe gibi bir virüse bağlı servisit varsa bu etkene yönelik antivirüs ilaçlar gerekebilir. Tedavi süresinde cinsel ilişkiye ara vermek gerekir.

Servisitten korunmak için
" } ] }