{ "title": "Nozokomiyal Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/nozokomiyal-enfeksiyon.jpg", "date": "19.01.2024 21:51:51", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Nozokomiyal enfeksiyon, Hastaneye yatıştan belli bir süre sonra yoğun bakım sıralarında, hastane koridorlarında, cerrahi müdahaleler sırasında ortaya çıkan hastane enfeksiyonlarına verilen addır. Hastane enfeksiyonunun oluşmasına neden olan 3 çeşit etken vardır.

Konak hasta olma durumu, bunlar hastanın yaşı, özellikle küçük yaşlarda olması, vücudunda bilmediği herhangi bir hastalığının bulunması (Kanser, diabet, böbrek yetmezliği gibi.), beslenme şekilleri ve kullandığı ilaçlar hastalığın bulaşmasındaki bazı etmenlerdir. İkinci olarak, biyolojik evrenin büyük etkisi vardır. Bunlar ise endojen ve ekzojen olmak üzere ikiye ayrılır. Endojen kaynaklı olanlar vücudumuzda zaten var olan mikroorganizmaların bağışıklık sisteminin yetersiz kalması durumunda enfeksiyona neden olurlar, ekzojen kaynaklı olanlar ise hastanedeki personel ile kullanılan araçlardan bulaşmaktadır. Uzun süreli hastanede yatmak, antibiyotik kullanımı da enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

En çok rastlanan hastane enfeksiyonları nelerdir, Başta idrar yolu enfeksiyonları sık sık görülmektedir, cerrahi işlem sonucu oluşan enfeksiyonlar, yaraların çevresinde görülmektedirler, akciğer enfeksiyonları, hastanın altta yatan herhangi bir başka hastalığının olması risk olabilmektedir, bakteremiler enfeksiyon ise hastanın kanında bakteri miktarı fazla ise bu tür enfeksiyonlara da rastlanmaktadır.

Nozokomiyal enfeksiyonu tedavileri, Hastane enfeksiyonunu taşıyan mikroorganizmalar genellikle birçok antibiyotiğe karşı dayanıklıdırlar, tedavileri de oldukça sıkıntılıdır. Enfeksiyon bölgesinden örnekler alınarak antibiyotik terapiye başlanır, terapinin gidişatına göre değişiklikler yapılabilir, 7-21 gün kadar tedavi devam edebilmektedir. Ayrıca düzenli beslenmek, düzenli olarak spor yapmak, özellikle vitamin açısından vücudumuzu beslemede yarar vardır.

Nozokomiyal enfeksiyonunu kontrol altına alınması, Hastaneler de hastane enfeksiyonunun önlenmesi için hastanelerde belli jüriler kurularak sürekli kararlar alınmalıdır. Bu komite hastanedeki araçların kullanılan her türlü malzemelerin temizliğinden sorumlu olmalıdırlar. Hastaneye gelen hastane enfeksiyonlu şikâyetler yakından takip edilmelidir. Hastane personeli sürekli nozokomiyal enfeksiyonu hakkında bilinçlendirilmeli, hastanenin hijyenik açıdan dezenfekte olması için belli başlı yerlere el yıkama jelleri konulmalı, düzenli aralarla personellere hastane enfeksiyonu hakkında konferanslar verilmelidir. Hastanelerde hasta insanlar için ayrı lavabolar kurulabilir, dışarıdaki pisliklerin hastalara bulaşmaması için hastaların olduğu yerlere girişler sınırlandırılabilir, Kendi açımızdan hastalarla mümkün olduğunca aynı ortamda bulunmamak, hasta insanların özel eşyalarını kullanmamaya dikkat edilmelidir. Hastane ortamları havasız bırakılmamalı, günlük yeterli düzeyde havalandırılmalıdır.

Hastane enfeksiyonlarından korunmak için mümkün olduğunca titiz davranmalıyız, Hasta insanlarla fazla içli dışlı olunmamalıdır, mümkünse hastaneye girerken ve çıkarken ellerinizi yıkayarak girmenizi, hatta ağızlık kullanmanızda bile yarar vardır. Hastaneler fazla temiz bölgeler değildir, ona göre davranalım.
" } ] }