{ "title": "Memede Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/memede-enfeksiyon.jpg", "date": "19.01.2024 04:04:28", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Memede enfeksiyon, meme çeşitli bezleri ve kanalları içeren ve memeyi bir yol gibi çevreleyen areola denilen renkli alandan oluşur. Süt taşıma kanalları meme dokusu içinden memeye kadar uzanır. Areola altında süt veren kanallar vardır. Bu kanallar emzirme sırasında süt ile dolmaktadır. Bir kız ergenlik çağına ulaştığında, değişen hormonlar kanalların büyümesine ve meme dokusunda yağ birikiminin arttırılmasına neden olur. Meme bezleri koltuk altı alanını (Koltuk altı) kapsayabilir.

Mastis, emzirme döneminde en sık meydana gelen meme enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon kızarıklık, şişlik, ağrı ve meme sıcaklığının artması şeklinde kendini belli eder. Meme enfeksiyonlarına genelde bakteriler neden olur. Bu bakteriler çoğu zaman bebeğin ağzından, memede bir çatlaktan girerek bir süt kanalına yerleşmesi ile oluşur. Sonuç olarak bu memede enfeksiyon ve ağrılı iltihaplara neden olur. Meme enfeksiyonları sıklıkla bebeğin doğumunu müteakip 1 ile 3 ay arasında görülmektedir. Bunların dışında meme başında sorun görülen kadınlara menopoz dönemindeki karsinom denilen nadir görülen bir kanser formu da vardır. Meme enfeksiyonları bir sağlık kuruluşu tarafından tedavi gerektirir. Meme enfeksiyonları apseye neden olarak yerelleştirilmiş bir cep ya da irin toplayabilir. Bu enfeksiyonun daha ciddi bir türüdür. Mastitis tedavi edilmeden bırakılırsa, bir apse meme dokusu oluşabilir. Bu tür enfeksiyonlarda cerrahi drenaj gerekebilir.

Meme enfeksiyonları neden olur?

Mastitis (Meme dokusu iltihabı) bir memede iyi huylu bir kitle görülme nedenidir. Emzirme sırasında genelde doğum sonrası kadınlarda görülür. Bu kitleler genellikle çok acı vericidir. Emzirmeyen kadınlarda da mastit gelişebilir. Sağlıklı kadınlarda mastitis gelişmesi nadirdir. Ancak diyabet, kronik hastalık, AIDS veya bozulmuş bir bağışıklık sistemi olan kadınlar mastitis gelişimine daha duyarlı olabilir. Bakteriler, normal olarak bir bebeğin ağzında bulunabilir ya da meme derisinde küçük çatlaklardan süt kanallarına girerek hızlı bir şekilde anne sütüne yayılabilir. Bu inflamasyon yüzeysel küçük bir alanda (Sık sık streptokok bakteriler), daha derin bir enfeksiyon veya apselere (Sıklıkla stafilokok bakteri) yol açabilir. Bazen memede ağrı, şişlik ve hafif ateş yükselmeleri eşlik edebilmektedir. Annelerin yüzde üç kadarında genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde emzirme ile mastitis gelişmektedir. Genellikle enfeksiyon sadece meme içindedir. Şişkinliğin ve belirtilerin daha da kötüleşmemesi için memenin sık sık boşaltılması soruna katkıda bulunabilir. Kronik mastitis, anne sütü ile beslemeyen ya da emzirmeyen kadınlarda ortaya çıkar. Postmenopozal kadınlarda (Menopoz sonrası) Vücuttaki hormonal değişiklikler süt kanallarının ölü deri hücreleri ile tıkanmasına neden olabilir. Bu tıkalı kanalların oluşması memenin daha fazla bakteriyel enfeksiyona yatkın olması anlamına gelmektedir. Bu tür enfeksiyonlar antibiyotik tedavisinden sonra çözüme kavuşturulabilmektedir.

Belirtiler; meme enfeksiyonları aşağıdaki belirtiler ile ağrı, kızarıklık ve meme sıcaklığına neden olabilir.
Daha ciddi enfeksiyon belirtileri ise şunlardır
Memenizde herhangi bir anormal akıntı varsa, göğüs ağrısı günlük işlerinizi engelliyorsa, uzun süreli ve açıklanamayan göğüs ağrısı varsa, ağrı ve şişlik emzirme sonrası geçmezse derhal bir doktorunuzdan randevu alın. Daha da acil olarak ise kalıcı yüksek ateş veya daha fazla, mide bulantısı veya kusma, memeden irin boşalması, kolunuza ya da göğse doğru uzanan kırmızı çizgiler, baş dönmesi, bayılma veya karışıklık varsa acil servise başvurmalısınız.

Meme enfeksiyonlarını önlemek için neler yapılmalıdır?

Bazen mastitis kaçınılmazdır. Bazı kadınlar özellikle il defa emzirenler daha hassastır. Genel olarak, mastitis olmasını önlemek için şunlar yapılabilir:
İlaçlar: Apse olmadan basit mastit için, oral antibiyotik reçete edilir. Antibiyotik sizin klinik durumunuza bağlı olarak reçete edilmelidir. Bu ilaçlar emzirme döneminde bebeğe zarar vermez, kullanmak daha güvenlidir. Emzirmeye bağlı olmayan durumlarda durum karmaşık olabilir. Mastitis atakları sık görülür. Bazen, enfeksiyon, bu tür antibiyotiklere kötü yanıt verir. Bu nedenle hastalığın yakından izlenmesi gerekir Enfeksiyonu oral antibiyotikler kötüleştirmiş ise cerrahi tedavi gerektiren derin bir apse oluşmuş olma ihtimali yüksektir.
" } ] }