{ "title": "Klamidya Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/klamidya-enfeksiyonu.jpg", "date": "21.01.2024 08:40:33", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Klamidya enfeksiyonu, Cinsel yollarla bulaşan bir hastalık türüdür. Bu hastalığa trachomatis adında bakteriler neden olmaktadır. Hastalık uzun süreler kendini belli etmeden devam eder, ilerleyen zamanlarda kendini belli etmeyen bu hastalık kadınlarda kısırlığa kadar gidebilmektedir.

Klamidya semptomları, Erkeklerde yarı yarıya kadınlarda ise dörtte ikisinde bu hastalık teşhis edilememektedir. Semptomlar ortaya çıkarken, kadınların ilk dönemlerinde normalin üzerinde vajinal akıntıya ve işeme sırasında yanmaya, ilerleyen dönemlerde ise ateş, bel ağrısı, mide bulantısı olarak belirtiler görülebilmektedir. Erkeklerde ise penis akıntısına ve işeme sırasında yanma olarak belirtiler görülebilir. Ayrıca bu hastalık oral sex sırasında boğazın içine kadar bulaşabilmektedir.

Klamidya enfeksiyonunun bulaşma yolları, Hastalık oral sex, vajinal sex ile bulaşabilmektedir. Ayrıca sex sırasında partner sayısının fazla olması da hastalığın bulaşma olasılığını yükseltir. Kadınlarda özellikle rahim ağzı küçük olduğu için hastalığın bulaşma riski de yüksektir. Ayrıca bu hastalık hamile anneden doğum sırasında bebeğe bile bulaşabilmektedir. Anal ve oral yolla da bulaşabilir (Homoseksüel ilişki).

Klamidya enfeksiyonunun görülme kapasitesi, ABD de çok görülen cinsel yollarla bulaşan bir hastalıktır. Yapılan belli araştırmalara göre 2006 yılında ABD de 1 milyon klamidya teşhisli hasta bulunmaktaydı fakat bu teşhislerin gerçeği yansıtmadığı düşünülmüştür, çünkü yapılan bazı araştırmalarda klamidya hastası olan bireyler hastalığını saklamaktadır.

Klamidyanın bulaşmasını önlemek için, Kadınların ve erkeklerin düzenli olarak test yaptırmaları, bu testleri senede bir defa tekrarlamaların da fayda vardır, ayrıca cinsel ilişki sırasında kondom kullanımına da klamidyanın bulaşmasını önlemede önemli bir etkendir. Avrupanın çoğu ülkesinde ve Amerika da tüm hamile kadınlara klamidya testi yaptırmaları zorunlu tutulmaktadır. İç çamaşırı kullanımına özen gösterilmelidir, kesinlikle başkalarının iç çamaşırları kullanılmamalı, hijyen kurallarına uyulmalıdır. Hatta oral yolla bulaşabileceği için klamidya enfeksiyonu riski barındıran kişilerle öpüşmemeye dikkat edilmelidir.

Klamidya enfeksiyonu tedavi edilmediğinde, Kalıcı hastalıklara neden olabilmektedir, klamidya tedavi edilmediğinde kadınlarda rahim ve yumurta keselerine tutunarak ağrılara ve dış gebeliğe neden olabilmekte, ayrıca HIV virüsüne yakalanma olasılığını da beş kata kadar arttırabilmektedir. Uzun süreli karın ağrısı da görülmektedir. Erkeklerde ise daha az etkilerini göstermekle, testislerde ağrı ve ateş olarak belirmektedir. Klamidya enfeksiyonu teşhisi ise idrar tahlili veya vajinal ve penis bölgesinden alınan örnekler ile laboratuvar ortamlarında teşhis edilebilmektedir. Bu sayede enfeksiyonun bulaşma yolları ile başka bireylere bulaşması da engellenmiş olacaktır. Cinsel bölgelerde enfeksiyona yol açabilmesiyle beraber, deride ve gözde iltihaplanmaya yol açmaktadır.

Klamidya tedavisi, Klamidyadan antibiyotik yardımı ile kolayca kurtulunabilir. Doksisiklin tipi antibiyotikler önerilmektedir. Bununla beraber klamidya şüphesi olan partnerlerin teşhis konulup konulmadığı belirlenene kadar birbirlerinden uzak durmalarında fayda vardır.

Klamidyadan nasıl korunulur, Şüphelenilen ilişkilerden uzak durulmalıdır, teşhisin yapılacağı ana kadar tek eşli cinsel ilişkiler tercih edilmelidir. Erkeklerde ve kadınlarda kondom kullanımı çok önemlidir, bakterilerin yayılmasını engelleyerek bulaşma riskinin azalmasını sağlar, Daha çok kadınlarda görüldüğü için beklenmedik bir anda idrarda yanma, koku, bel ağrısı, olması durumunda derhal bir doktora başvurulmalı ve cinsel ilişki kesilmelidir.
" } ] }