{ "title": "Kemik Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Kemik-Enfeksiyonu-84.jpg", "date": "20.01.2024 11:56:19", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Kemik enfeksiyonu, kemik enfeksiyonları deriden içeri giren bir mikrobun çoğu zaman kemik dokusu içine yayılması sonucu meydana gelmektedir. Ayrıca bakteriler kemikten kan yoluyla yolculuk ederek vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyonlar bulaşmasına sebep olur.

Kemik enfeksiyonların belirtileri nelerdir?

Kemik enfeksiyonunda şüphe duyulması gereken belirtiler arasında enjekte olmuş kemik üzerinde sıcaklık, hassaslık, deride kızarıklık görülmesi, kemiğe yakın olan açık yaraların üzerinden iltihap, irin sıvısı vb. Akması, hareket ederek veya destek alarak, kullanılan kemiğin kullanılmasında sorun yaşama oluşabilir. Kemik enfeksiyonu geçirmiş çocuklarda ise enerji eksikliği, sinirlilik ve ateş durumlarına yol açabilir.

Kemik enfeksiyonu tedavi metotları

Antibiyotikler: Yara olunmuş yerden alınacak kemik, kan veya sarı sıvı hangi antibiyotik ilaçları kullanılacağına yardımcı olur. Antibiyotikler, ekseriyette 4-6 hafta süreyle kullanılmaktadır. Antibiyotikler, çoğu zaman ilk olarak damar içinden verilir. Belirli bir zaman geçtikten sonra, antibiyotik tedavisi haplarla oral yolla sürdürülür.

Cerrahi müdahale: Kronik kemik enfeksiyonu çoğu zaman cerrahi müdahale gerekli olabilir. Bu müdahalede kemik çevresindeki enfeksiyonu açıp ve enfekte yaradaki ölü dokuları ya da kemiklerin ölü parçalarını kaldırılır. Bazı durumlarda, büyük olan kemik parçaları öldüğünde kemiğin yeniden inşa edilmesi gerekebilir.

Hiperbarik oksijen tedavisi: Eğer kronik kemik enfeksiyonu varsa ve diğer tedavilere yanıt vermeyip tür ise veya kemik enfeksiyonu omurgayı, kafatasını ve göğüs kemiklerini içine alıyorsa, hekimler hiperbarik oksijen tedavisi önerisinde bulunabilir. Bu tedavide ait saf, temiz oksijen odaları mevcut olup kullanılır. Vücudun içinde artan basınç altında bol miktarda oksijen alması sağlanır. Doku ve kanlara daha fazla oksijen gitmesini sağlar ve bu da enfeksiyonla mücadele sonucu daha hızlı iyileşmesine olanak sağlar tedavi 5 veya 6 hafta kadar sürebilmektedir.

Kemik enfeksiyon riskini azaltan etkenler
" } ] }