{ "title": "Kanda Enfeksiyon Neden Olur", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/kanda-enfeksiyon-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 10:48:37", "author": "nida tekedereli", "article": [ { "article": "Kanda enfeksiyon neden olur, Kanda enfeksiyon, olmasının anlamı vücudumuza giren küçük mikroorganizmaların (Bakteri, virüs, mantar) vücudumuzda çoğaldığı ve hastalık yapıcı ortamın olduğu anlamını taşımaktadır. Bahsedilen hastalık yapıcı mikroorganizmaların kişiye hasar vermesi şarttır. Bu mikroorganizmalar her zaman zarar vermez vücuda yararlı olanlar da vardır. Bağırsakta ki yararlı bakteriler buna örnektir.

Kanda enfeksiyon olup olmadığını CRP testi ile belirlenir. CRP \"C-reaktif protein\" savunma mekanizması için karaciğerde üretilen bir proteindir. Kanda CRP değerinin yüksek çıkması durumunda enfeksiyonun varlığından bahsedilir. Vücudumuz bazı enfeksiyonlarla hızlı savaşır mikroorganizmaları yok ederken bazıları ile savaşamaz bu durumda doku ve organlarda hasar görülür. Bu duruma sepsis denir.

Sepsis nedir?

Sepsis, kanda bir mikroorganizmanın anormal şekilde coğalıp doku ve organlarda oluşan tehlikeli bir hastalıktır. Sepsise bakteriler, mantarlar, virüsler neden olabilir. Bu mikro organizmalar dolaşım sistemi aracılığı ile birden fazla doku ve organa yayılır ve organların işleyişini bozar. Hastalık doğru tedavi edilmezse ilerler şoka ve ölüme sebebiyet verebilir.

Sepsis belirtileri nelerdir?

Sepsis hastanın yaşı etkilenen organlara göre farklılık göstermektedir. Çocuklarda ateş, vücut sıcaklığının normalin altında seyretmesi, havale geçirme (Konvülsiyon) soluk alıp vermede sıkıntı en tipik belirtileridir. Yetişkinlerde ise kan basıncı düşer, organların fonksiyonlarında zayıflama ve daha ilerisi şok hali ve komaya kadar ilerler.

Sepsis acil tanı ve tedavi gerektirir. Bu nedenle sepsis olduğu düşünülen hastaların hemen en yakın hastaneye başvurup doktor muayenesi, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri (Röntgen, ultrason vb.) ile hastalığın boyutu tespit edilir. Sonra hastaneye yatırılıp doğru antibiyotik ve antimikrobiyal ilaçlar kullanılarak tedaviye başlanmalıdır. Sepsis tedavi edilmezse çok kötü sonuçlar doğurabilir. Çoklu organ yetmezliğine sebebiyet verir ve ölüme yol açar. Bu nedenle enfeksiyonlar ihmal edilmemeli muhakkak doktor kontrolünden geçilmelidir.
" } ] }