{ "title": "Kanda Enfeksiyon Bulunması", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/kanda-enfeksiyon-bulunmasi.jpg", "date": "20.01.2024 11:42:50", "author": "ibrahim ÇELIK", "article": [ { "article": "
Kanda enfeksiyon bulunması, bir mikrobun kanda, diğer vücut sıvılarında veya dokularında çoğalması sonucu meydana gelen hastalıktır. Bakteri, virüs ve diğer mikrop türlerinden bulaşır. Bu mikroplar kan yoluyla birden fazla organlara yayılarak organların normal fonksiyonlarını bozar, hastalık süresince birdenbire gerçekleşebilen şok ölümlere neden olur. Çocukluk yaşlarında erken doğum veya doğduğunda normal kilosunun aksine zayıf doğan bebeklerde, uzun süre hastanede tedavi gören hastalarda, bağışıklık sisteminin zayıflamış olduğu bebek ve çocuklarda görülme oranı fazladır.

Bulaşma yolları nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri nelerdir?

Hastanın yaşına ve etkilendiği organına göre değişiklik gösterebilir.
Tanı nasıl konulur?

Bu hastalık acil tanı ve tedavi gerektirir. Kan beyin-omurilik sıvısı, idrar gibi vücut sıvılarında mikrobun üretilmesi kesin tanı tedavisi koydurur. Bazen de mikrop kanda ve vücut sıvılarında üretilmez. Bu gibi durumlarda ise kan testi veya vücuttaki enfeksiyon şiddetini gösteren kan tetkikleri yapmakta fayda vardır. Bunlarda enfeksiyonun türünün veya cinsini gösteremez. Bu gibi durumlarda ise röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerle enfeksiyonun odağı saptanmaya çalışılır.

Tedavi nasıl yapılır?

Enfeksiyon kaptığı düşünülen hasta hemen hastaneye kaldırılmalıdır. Hastalığa sebep olduğu düşünülen mikroplara karşı antibiyotiklerle hemen tedaviye başlanılır. Hastanın sıvı-elektrolit ihtiyacının karşılanması, bilinç durumuna göre uygun beslenme yönteminin belirlenmesi, belirlendikten sonra bunun devam ettirilmesi, solunum yeterli değilse oksijen verilmesi gibi işlemler yapılır. Eğer hastada kan veya kanamaya meyil varsa kanamayı durdurmak için mutlaka kan ve kan ürünleri kullanılmalıdır.

Genel olarak bu işlemleri bilinçli bir şekilde yaparsa hastayı büyük ölçüde tedavi etmiş oluruz. Bazen de hastalık çok ciddi seyredebilir. Normal görevini yapmayan organ sayısında artma gözlenirse ölüm riski de o kadar artabilir. Bu durumda ise yapacak pek fazla bir şey kalmamıştır. Bu yüzden, tanımadığımız kişilerle çok fazla yakınlık kurmamak gerekmektedir.
" } ] }