{ "title": "Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Kadinlarda-Idrar-Yolu-Enfeksiyonu-52.jpg", "date": "21.01.2024 02:04:43", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu oldukça fazla rastlanılan bir rahatsızlık türüdür. Her iki kadından biri hayatında en az bir kere idrar yolu enfeksiyonu geçirir ve tekrarlama olasılığı yüksektir. Ağrı ve sızı hissine neden olan bu sorun çoğu defa kendiliğinden iyileşebilirken bazen de antibiyotik kullanılmadan iyileşme göstermez ve gittikçe ilerler.

Hastalığın teşhisi için basit bir idrar testi yaptırılması yeterlidir. Normal şartlarda vücudumuz tarafından hemen atılan bakteriler bazen vücudun savunma mekanizmasını sistemini ele geçirerek sistemi alt üst eder ve enfeksiyonun başlangıcı meydana gelir.

Genellikle idrar yolu enfeksiyonu sindirim sistemini etkileyerek bakterilerin meydana gelmesini sağlar. Eğer bu bakteriler idrarın dışarı atıldığı alana geçiş yaparsa ve sidik borusuna ulaşırsa iltihaplanma oluşur. Bakterinin idrar merkezine geçişi genellikle anüs yardımıyla olduğu düşünülür. Özellikle tuvalet temizliği esnasında temizlik gerçekleştirilirken tuvalet kâğıdının ilk önce anüse değdirilip daha sonra da genital bölgeye dokundurulması, mikrobun üretraya gitmesini sağlar ve üretrada enfeksiyon meydana gelir. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun sık görülme nedeni ise daha çok bu olaya bağlıdır.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur?
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonundan korunmak basit yöntemlerle sağlanabilir. Örneğin bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonu ile mücadele etmek için en doğal yöntemdir. Bol su tüketmek hem böbreklerimizi daha düzenli ve sürekli çalıştırarak enfeksiyonların vücuttan atılmasını sağlar hem de idrarda bulunan bakteri miktarını azaltarak hastalık belirtisini hafifletir. Antibiyotik ve ilaç kullanımı, İdrar yolunun açtırılması ve cinsel ilişki esnasında korunma kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu yaşanması ihtimalini azaltacak ve tedavi edecek diğer yöntemlerdir.
" } ] }