{ "title": "İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/idrar-yolu-enfeksiyonu(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:54:14", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "
İdrar Yolu Enfeksiyonu, İdrar yolu denildiği zaman idrar kanalları, böbrekler, mesane, üretra aynı anda değerlendirilir. İdrarın vücutta oluşarak dışarı atılmasında rol oynayan bu bölgeler alt ve üst idrar yolları olmak üzere ikiye ayrılır. İdrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla idrar yolundan mesaneye kadar ulaşan E. Coli adı verilen bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonun sadece mesanede görülmesine 'sistit' adı verilir. Fakat idrar yolu enfeksiyonu bazen üst idrar kanalını ve üriner sisteme bağlı böbrekleri de etkileyebilir. Eğer enfeksiyon üst idrar kanalına ve böbreklere kadar ilerlerse bu duruma 'piyelonefrit' adı verilir. Alt idrar yolu enfeksiyonu yani sistit, üst idrar yolu enfeksiyonu olan piyelonefrite göre daha az risk durumu vardır.

İdrar yolu enfeskiyonu kadınlarda daha sık rastlanan ve tekrar eden bir rahatsızlıktır. Bunun sebebi kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere oranla daha kısa olmasıdır. Çoğu zaman şiddetli ağrı ve bazı sıkıntılara neden olabilir. Kendiliğinden geçeceği gibi, bazen de Doktor tarafından verilen antibiyotik tedavisi ile de geçebilir. Ayrıca menopoz ile düşüş gösteren östrojen seviyesi idrar yolunun astarını incelterek, bu bölgeyi bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassaslaştırır.

İdrar yolu enfeksiyonu alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu olmak üzere iki gruba ayrılır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
İdrar Yolu Enfeksiyo Neden Olur?
İdrar Yolu Enfeksiyonunda Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonunda tanı koymak oldukça kolaydır. İdrar yolu enfeksiyonunda uygulanacak laboratuvar testleri ve idrar kültürü tanı için genellikle yeterli olmaktadır. İdrar tahlilinde bakteri ve lökosit görülmesi normaldir. Tanı için önemli olan idrarın temiz olmasıdır. Tanı için ilk gelen idrar boşa akıtılmamalı, idrar kabına alınmalıdır. Bu tip idrarlara 'orta akım' idrar adı verilmektedir. Antibiyogram ve kültür testinin amacı enfeksiyon ve bakterinin türünü tespit etmektir. Bu sayede kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. İlerlememiş ve inatçı enfeksiyonlarda ilk olarak altta yatan sebep tespit edilmeli, idrar akım ölçümleri alınmalı, ilaçlı böbrek filmi ve sisteskopi uygulanmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik tedavi uygulaması kesin iyileşme göstermektedir. Bazı vakalarda kültüre ihtiyaç duymadan veya kültür sonucuna göre farklı türlerde antibiyotik reçete yazılabilir. İdrar yolu enfeksiyonu nedeni ile oluşan ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar Doktor onaylı kullanılabilir. Ayrıca tedavi esnasında bol sıvı tüketilerek mekanik hijyen sağlanır ve tedavinin iyileşme oranı arttırılır. Üst idrar yolu rahatsızlıklarında kişi hastaneye yatırılır ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Nükseden enfeksiyon sorunlarında ilk olarak altta yatan problemin çözümü için cerrahi işlem gerekebilir. Kasık bölgesinde görülen ağrı için sıcak su torbasından faydalanabilir. Uygulanan sıcak su torbası sayesinde idrarın daha ağrısız olarak dışarı atılması sağlanabilir.
" } ] }