{ "title": "İdrar Yolu Enfeksiyonu Gebeliği Engellermi", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/idrar-yolu-enfeksiyonu-gebeligi-engeller-mi.jpg", "date": "20.01.2024 03:41:54", "author": "ibrahim ÇELIK", "article": [ { "article": "İdrar yolu enfeksiyonu, vücut tarafından normal şekilde atılan bakteriler, bazı durumlarda vücudun savunma mekanizmasını bozarak enfeksiyon oluşumuna yol açabilir. İdrar yolu denildiği zaman böbrekler, idrar kanalları, mesane aynı anda değerlendirilir. İşte saydığımız bu organlarda meydana gelen rahatsızlıkların oluşturduğu rahatsızlıktır. Özellikle kadınlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Çoğu zaman aşırı ağrı ve bazı sıkıntılara yol açabilir. Bazen kendiliğinden geçebileceği gibi, bazen de doktorun verdiği reçetedeki ilaçlarla da geçebilir.

Bu hastalık gebelikte en sık görülen rahatsızlıktır. Tüm kadınların yarısının hayatları boyunca en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği kabul edilmektedir. Bu enfeksiyon basit görünmesine karşın idrar torbası iltihabı veya böbrek iltihabına kadar ilerleyebilir ve erken doğum hatta düşüklerle sonuçlanabilir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu neden artar?

Gebelikte mekanik ve hormonların yol açtığı değişiklikler sonucunda bu hastalığa yakalanma riski artar. Ayrıca idrar torbasının yetersiz boşalması nedeniyle, idrarın bir kısmı burada kalarak bakterilerin üremesine zemin hazırlar.

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sızlanma, idrardan kan gelmesi, ateş, böğür de görülen ağrılar, idrar torbasında görülen ağrılar, idrarda gelen koku, mide bulantısı, kusma, gece idrar hissi gibi belirtiler görülebilir.

Erken teşhis çok önemlidir!

Anne adayına önce idrar testi yapılır. Bu çok önemli bir tetkik olup hamilelerin bu tetkiki hiç olmazsa 2 ayda bir yaptırması önemlidir. Daha sonra idrar yolu iltihaplanması varsa bunun takibini yapan doktor hastaya antibiyotiğe benzer ilaçtan verebilir. Ayrıca başka bir tedavi olan idrar yolu antiseptiği tedavisi de uygulayabilir. İlaç kullanımını kesinlikle doktor tavsiyesiyle yapılmalıdır. Hasta kesinlikle kendi başına ilaç kullanımı yapmamalıdır.

Tedavisi en önemli şarttır!

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu kesinlikle şarttır ve erken davranmak hepsinden daha da önemlidir. Eğer bu hastalığa yakalanır da tedavi edilmezse özellikle börek enfeksiyonu geçirmesi durumunda bebeğin erken doğumu gibi çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Böbrek iltihaplanması durumunda ateş yükselir, idrarda kan gelebilir, titreme ve belde ağrı görülür. Bu belirtiler görüldüğü zaman anne adayının acilen bir doktora gitmesi gerekmektedir. Aslında anne adayının işi buraya kadar getirmeyip idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini gördükten sonra direk doktora gitmesi bu gibi tehlikeli sonuçları doğurmasını önleyecektir.

İdrar yolu enfeksiyonu geçiren hamile bir kadın evde kendine nasıl bir bakım yapmalıdır?
" } ] }