{ "title": "Hastane Enfeksiyonları", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/hastane-enfeksiyonlari.jpg", "date": "19.01.2024 11:04:53", "author": "Şeyma Özer", "article": [ { "article": "
Hastane enfeksiyonları, hasta hastaneye başka sağlık sorunları ile yatırıldıktan 48-72 saat sonra ve taburcu edildikten sonraki 10 gün içerisinde gelişen hastane enfeksiyonları, hastaneden kaynaklı alınan mikroorganizmalarla gelişen enfeksiyonlardır. Hastanede yatış süresini yaklaşık iki hafta kadar uzatır ve bu durumun maddi olarak fazladan masraf çıkarması bir yana, enfeksiyonların morbiditesi ve mortalitesi oldukça yüksektir. Hastane enfeksiyonlarının %20-30u basit bazı temel müdahalelerle önlenebilir. Hastane enfeksiyonları epidemik Hi ve endemik Hİ olmak üzere iki tiptir.
Hastane enfeksiyonlarında çoğunlukla rastlanan enfeksiyonlar dört gruba ayrılır;
1. Üriner sistem: Enfeksiyonların yaklaşık olarak %40ı olarak en sık rastlanan Hİ lokazisyonudur. Sistoskopi gibi ürolojik girişimlerden sonra %5-10u, kateter ilişkiliyken %85 görülen hastane enfeksiyonlarından biri olan üriner sistem enfeksiyonlarının en önemli risk faktörü kateterizasyon süresi olsa da kadın olmak ve elli yaşın üstünde olmak da risk faktörlerindendir.

2. Cerrahi alan enfeksiyonları: Cerrahi müdahale yapıldıktan sonraki dört hafta içerisinde operasyon bölgesinde gelişen hastane enfeksiyonlarından biridir. Kendi içerisinde;
Olmak üzere üç alt başlıkta toplanır. Yüzeysel insizyonel enfeksiyonlar; cilt ve cilt altında gelişen enfeksiyonlardır. Organ/boşluk enfeksiyonları; farkında olamadan gelişen ya da ameliyatla açılan herhangi bir anatomik boşluk veya organla ilişkilidir. Derin insizyonel enfeksiyonlar; cerrahi kliniklerdeki hastalarda en sık rastlanan nazokomiyal enfeksiyondur ve hastanede yatış süresini bir hafta kadar uzatır.

3. Pnömoniler: Hastane enfeksiyonları arasında en ağır ilerleyen enfeksiyon çeşididir. Yoğun bakımda yatan hastalar en önemli risk grubundadır.

4. Bakteriyemiler: Primer ve sekonder olarak iki gruba ayırabileceğimiz bu hastane enfeksiyonu hastane kaynaklı mikroorganizmalarla gelişip dolaşım sistemi ile ilgili enfeksiyondur.

Büyük önem taşıyan hastane enfeksiyonlarına yakalanmak, kişilerde kalıcı hasara hatta ölüme dahi yol açabilir. Hastane enfeksiyonları tamamen hastane kaynaklı olduğu için hijyene dikkat edilmelidir.
" } ] }