{ "title": "Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Hamilelikte-Idrar-Yolu-Enfeksiyonu-71.jpg", "date": "19.01.2024 12:16:37", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, 100 bayandan 10'da görülmektedir. Gebelikte kadının fiziksel ve hormonsal değişiklik olduğunda idrar yolu enfeksiyon riskini artırmaktadır. Gebeliğin ilk aylarında progesteron hormonunun artması ile gebeliğin son aylarında ise karnın büyümesi rahime baskı yapmasıyla idrar kesesinde genişleme yapmaktadır. Bu genişleme ile idrar kesesinde idrarın bir kısmı kesede kalmaktadır. Kesede kalan idrar da bakteri ve enfeksiyonun çoğalmasına yol açmaktadır.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Neden hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu daha çok olmaktadır?

Hamilelikte idrarda şeker yani glukoz daha çok bulunmaktadır. Bu normal bir durum olmasına rağmen enfeksiyonun üremesini çoğalmaktadır. Bununla birlikte bir de hamilelikte idrarın yoğunluğu artmaktadır. Buna bir de östrojen ve progesteron hormonu da eklendiği takdirde idrar yollarının savunma mekanizması düşmektedir. Bakterilerle savunmayan mekanizma idrar yolu enfeksiyonunu meydana getirmektedir. Bebeğin büyümesi ile rahme baskısından dolayı idrarın bir kısmının gelmemesine yol açmaktadır.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu idrar testi veya idrar kültürü ile tespit edilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu tespit edilen hamilelerde alınacak haftalık antibiyotik tedavisi enfeksiyonu azaltacaktır. Tedavi sonrası tekrar idrar testi ve kültür vermek gerekir. Tedavi sonrasında enfeksiyonun bitip bitmediği kontrol edilmelidir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu tekrarlama olasılığı çok yüksektir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu önlemek için neler yapılmalı?
" } ] }