{ "title": "Gribal Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/gribal-enfeksiyon.jpg", "date": "19.01.2024 17:35:56", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Gribal enfeksiyon, virüsler yolu ile bulaşan, solunum yoluyla insan vücuduna giren sonbahar sonuna doğru, kış ve ilkbahar başında havaların değişimi ile ortaya çıkan salgın bir enfeksiyon hastalığına verilen addır. Değişik virüsler, bakteriler ve mikroplar bu hastalığa sebep olabilmektedir. Virüsler çok küçük mikroplardır ne elle tutulur ne gözle görülür, fakat kimileri öldürücüdür. Bu mikropları ve virüsleri öldürmeye antibiyotiklerin bile gücü yetmez. Tıp da daha bu virüsleri öldüren bir antibiyotik keşfedilememiştir. Fakat bakteriler virüslerden daha büyüktür bunlar antibiyotiklerle öldürülebilirler.

Gribal enfeksiyon, toplumun %1'ini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur, özellikle soğuk havalarda, nem oranının düştüğü kış mevsiminde ve ayrıca bahar aylarında da karşılaştığımız bir hastalıktır. Kişinin çocukluk, gençlik ve yaşlılık gibi yaşamının her döneminde karşılaştığı, çoğu zaman hafif seyreden bu enfeksiyon, bazen de ağır ve daha da kötüsü öldürücü bile olabilen bulaşıcı bir hastalık grubudur. Gribal enfeksiyon hafife alınacak bir hastalık değildir. Gribal enfeksiyon salgınlar halinde olurken, bireysel olarak da insanları fazlasıyla etkiliyor. Bu salgın hastalıklar tüm dünyayı etkiliyor mesela; domuz gribi, kuş gribi, Japon gribi, Çin gribi gibi salgınlardır. Salgınlar halinde meydana gelen ve virüslerle ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde yayılan bir hastalık grubudur.

İlk başlarda çok hafif şikâyetlerle ortaya çıkan, bebeklerde, yaşlı insanlarda ve kronik hastalığı yani kalp hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, bronşit ve astım, kalp yetmezliği olan kişilerde gribal enfeksiyonlar ağır seyreder ve öldürücü olan bir hastalıktır. Gribal enfeksiyonun öldürücü olmasının asıl sebebi enfeksiyon sırasında vücudun direncinin azalması, zayıf düşmesi ve bu gribal enfeksiyonun üzerine başka bir enfeksiyonun eklenmesi birbirini tetikleyen olduğu için kuvvetli oluyor ve kişiyi fazlası ile yıpratıyor gücü azalıyor, direnci düşüyor ve buna istinaden de vücut kendini toparlayamıyor sonucu da ölüm olabiliyor. Tedavinin esasında dinlenmek ve bol miktarda sıvı su içmek, dengeli beslenmek ayrıca sigarasız ortamlarda bulunmak en önemlileridir. Ayrıca, ateş ve ağrı yaptığında ise ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanmak da tedavinin sonucunu olumlu kılmaktadır.

Gribal enfeksiyon, insanların soğuk sebebiyle kapalı ortamları daha çok kullanmaları da hastalığın daha çabuk yayılmasını kolaylaştırmaktadır. İnsanlar bu ortamlarda daha yakın temas içinde ve toplu oldukları içinde hapşırma ve öksürme sırasında etrafa dağılan damlacıklar yolu ile iki metre mesafeye kadar insandan insana bulaşmaktadır. Bu hastalık yüksek ateşle ilk başlarda bu belirti ile kendini gösterir, Daha sonra belirtiler artar. Yüksek ateş, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, şiddetli öksürük ve yaygın eklem ve kas ağrısı ile devam eden ve kişiyi oradan oraya atan hatta bu hastalığa halk arasında paçavra hastalığı da denir. Kişiyi oradan oraya atıp, kafasını kaldıramaz duruma kadar değişiklik gösterir. Kişinin iyileşme süresi 10 ila 15 gün arası değişmektedir.
" } ] }