{ "title": "Gözde Viral Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Gozde-Viral-Enfeksiyon-53.jpg", "date": "21.01.2024 06:03:36", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Gözde viral enfeksiyon, sıklıkla görülebilen bir durumdur. Göz bölgesi yapısı itibariyle hassas bir durumdadır. Gözü çevreleyen kirpikler ne kadar savunma yapmaya çalışsa da yine de zaman zaman gözde viral enfeksiyon olabilmektedir. Yoğun iş temposu içerisinde koşturmaca halindeyiz ve genellikle toplu taşıma araçları kullanmak zorundayız. Bu araçlara bindiğimizde illaki bir yerlerden tutunmak zorundayız. Dokunduğumuz her yer mikrop yuvası değildir desek çok inandırıcı olmaz. Binlerce insanın seyahat ettiği bir ortamda grip olanı ya da başka hastalıklar taşıyan kişiler araçlarda enfekte edecek virüsler bırakabilmektedir. İşte bizlerde ellerimizi bu bölgelere sürdükten sonra gözlerimize götürdüğümüzde hastalık kapma olasılığımız yükselmektedir. Peki viral enfeksiyon nedir? Şimdi ona bakalım.

Viral enfeksiyon, türleri ve neden olur?

Viral enfeksiyon, virüslerin çeşitli tipleri tarafından meydana gelen hastalıkların genel adıdır. Bu enfeksiyon genel olarak al ve üst solunum yollarında görülmektedir. Grip, sinüzit, siğil, hepatit, zona vb. Hastalıkların ortaya çıkma sebebidir. Bebeklerde ve yaşlılarda daha ağır seyreden bir tablo ortaya koyabilirler. Bu durum özellikle bahar aylarında gözde viral enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Gözde kızarma, kaşıntı ve iltihap olarak kendini gösterir. Gözde viral enfeksiyon gözün konjonktiva tabakasında ortaya çıkmaktadır. Epidemik keratokonjonktivit, gözde viral enfeksiyonun en fazla salgınlara yol açan türüdür.

Bu hastalığa neden olan virüs, Adenovirüs tip 8 ve tip 19 olarak adlandırılmaktadır. Bulaşma genellikle elden ele, ortak gözlük kullanma, ortak havlu ya da makyaj malzemesi kullanma şeklinde olmaktadır. Son dönemlerde yüzme havuzlarında da bulaşma artmaktadır. Nüfusun artması ile bu tip alanları kullanan insan sayısı da artmaktadır. Bu hastalık çocuklarda üst solunum rahatsızlığı şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Şikâyetler sulanma, batma, kızarıklık ve kulağın ön kısmında ağrı şeklinde görülmektedir. Bazen kornea tabakasına yayılıp görme kaybı meydana getirebilmektedir. Faringokonjonktival ateş, adonevirüs 3,4,7 tarafından meydana gelen türdür. Genellikle çocuklarda ve gençlerde görülmektedir. Genelde yüzme havuzlarından bulaşabilen bu tür nadiren görme kaybına neden olur. Gözde viral enfeksiyonaneden olan bir diğer tür ise akut hemorajik konjonktivit olarak geçer. Picornavirüs'lerden olan enterovirus tip 70 tarafından ortaya çıkan hastalık gözde kanama yapar. Çok bulaşıcı bir türdür ve geniş salgınlara yol açabilir. Kornea tutulumu nadir olan bu virüs yine el-göz teması ile ortaya çıkar.

Gözde viral enfeksiyonlardankorunabilmek mümkündür. El göz hijyenine çok dikkat edilmelidir, mümkün olduğunca kendi temizlik ürünlerimizi kullanmalıyız, hastalıktan şüphe duyduğunuz bireyler ile temastan kaçınınız ve hastalık belirtileri var ise en kısa zamanda göz doktoruna görünmelisiniz.

Gözde Viral Enfeksiyon Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavi için hastalık oluşumuna neden olan sebepler, yaş grubu, rahatsızlığın ne kadar süredir olduğu ve şiddeti önemlidir. Yapılacak muayene sonucunda tedaviye başlanacaktır. Zamanında ve doğru antibiyotik tedavisi ile normal hayata dönüş sağlanacaktır. Ayrıca göz damlaları da kullanılmaktadır. Göz çok hassastır ve buradaki rahatsızlıklar ihmale gelmez.
" } ] }