{ "title": "Göz Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/goz-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 17:36:52", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Göz Enfeksiyonu, genellikle halk arasında göz nezlesi olarak bilinen tıbbi adı konjonktivit olan bir hastalıktır. Gözde bulunan konjonktiva tabakasında meydana gelen iltihaplanma hastalığın sebebidir. Bu hastalık bakteriyel, viral veya alerjik nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Gözde oluşan kızarıklık, yanma, batma hissi ve çapaklanma genelde en sık karşılaşılan belirtileridir. Gözün beyaz yüzeyi sklera bir zarla çevrilmiştir. Bu zarın vazifesi salgıladığı sıvılarla gözün yüzeyini nemli tutmaktır. Bu zarda birçok ince damar mevcuttur. Dikkatli bakıldığında bu ince damarlar fark edilebilinmektedir. Ancak bu zarın iltihaplanması durumunda damarlar iyice belirginleşir ve gözde kızarıklık meydana gelir.

Bakteriyel Göz Enfeksiyonu

Göz enfeksiyonunun en sık görülen türüdür. Gözde yeşilimsi, kalın bir akıntıya neden olurlar. Mikrobik kökenli oldukları için bulaşıcı olabilmektedirler. Göz kapağında şişme, gözde belirgin bir kızarıklık, batma ve ağrı diğer bulgularıdır. İleri durumlarda hastalık korneaya etki ederek görmede bulanıklık oluşturabilir. Tedaviler uygulanırken diğer kişilere bulaşma ihtimaline karşı hasta kalabalık ortamlardan uzak tutulmalı ve hastanın kullandığı eşyalar başka kimse kullanmadan dezenfekte edilmelidir. Bu hastalıkta antibiyotik damlalar en sık kullanılan ilaç türüdür. Ancak bazı durumlarda antibiyotik alınması gerekebilir.

Viral Göz Enfeksiyonu

Viral kökenli göz enfeksiyonu bakteriyel göz enfeksiyonuna göre çok daha tehlikelidir. Çok daha bulaşıcı bir yapıdadır. Ayrıca viral yapıda olduklarından antibiyotiklerden etkilenmezler. Genellikle hastalık her iki gözde birden görülür. Gözdeki akıntı su gibi berraktır ayrıca batma hissi yüksektir. Gözdeki kızarıklık bazı durumlarda kanamaya dönüşebilir. Kulak önü ve çene altında dokununca ele gelen şişmiş lenf bezleri de viral göz enfeksiyonunun habercisidir. Bu hastalık tedavisi ihmal edildiği takdirde korneaya zarar vererek görme ile ilgili sıkıntılara yol açabilmektedirler. Bu sebeple acil olarak göz doktoruna görünmek gerekmektedir.

Alerjik Göz Enfeksiyonu

Alerjik göz enfeksiyonu gözde kanlanma ve yaşarma ile oluşur. Genelde burunda akıntı ve hapşırma da vardır. Bahar aylarında polenler ve her mevsim tozlar ve hayvan türleri bu hastalığa neden olabilmektedir.

Göz Enfeksiyonundan Korunma Yolları

Bu hastalıktan korunmanın en etkin yolu hijyen kurallarına uymaktan geçmektedir. Eller sürekli yıkanmalı ve eller gözlere götürülmemelidir. Gözler ovuşturulmamalıdır. Havuz hijyenine dikkat edilmeli periyodik temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır. Hasta kişilerin havuzlara girmelerine izin verilmemelidir. Havlular kişiye özel olmalı ve sıklıkla su ve deterjanla yıkanmalıdır. Kâğıt havlular tek kullanımlık olmalıdır. Başkalarına ait lens, gözlük, yastık, makyaj malzemesi, göz damlası ve göz merhemi kullanılmamalıdır. Lens kullanımında hijyene önem verilmeli, solüsyonlar her gün değişmeli ve eller yıkanmadan lens takılıp çıkarılmamalıdır.
" } ] }