{ "title": "Göz Enfeksiyonu Tedavisi", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/goz-enfeksiyonu-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 10:03:42", "author": "ibrahim ÇELIK", "article": [ { "article": "
Göz enfeksiyonu tedavisi, gözde kızarıklık, yanma, batma belirtilerinin görülmesiyle başlar. Yaşam kalitesini azaltan bu belirtilerin altında halk arasında 'göz enfeksiyonu - göz nezlesi ' olarak bilinen, göz kırmızılığı olarak adlandırılan hastalıktır.

Göz kırmızılığı hastalığı nedir?

Bu hastalık gözün ön yüzeyi ile kapakların iç yüzeyini örten ve dışarıdan şeffaf olarak görülebilen zar yapısındaki dokunun iltihaplanmasına denir. Nedeni alerjiye bağlı tepkimeler, herhangi bir bakteri veya virüs bulaşması ve de gözyaşı eksikliği neden olabilir. Bu hastalığa bulaşan kişiler bir hafta veya en geç iki haftaya başka birine bu hatalığı bulaştırabilir.

Göz enfeksiyonuna neden olabilecek faktörler nelerdir?

Göz enfeksiyonunun büyük kısmı bakteri, az olan kısmı ise virüs kaynaklıdır. Nedenleri ise şu şekildedir: göz yasının yetersiz kalması, fazla güneş ışığına maruz kalma, kimyasal madde sıçraması, toz kıl veya kum gibi yabancı cisimlerin isabet etmesi baslıca neden olan faktörlerdendir.

Göz enfeksiyonun belirtileri nelerdir?

Gözün beyaz kısmında kızarıklık, sulanma batma veya yanma çapaklanma, kaşıntı şişlik ve geceleyin iki gözdede su gelmesi gibi faktörleri sayabiliriz.

Tedavi edilmediği takdirde görülebilecek durumlar nelerdir?
Tedavi altta yatan neden göre değişebilir

Tedavi şekli gözdeki kırmızı'lığa neden olan faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Örnek verecek olursak alerjik göz kızarması ise bunu verilen göz damlalarıyla hastalığın yapmış olduğu kaşıntı ile kızarıklık ortadan kaldırılır. Veya, gözdeki kırmızılığa kuru göze bağlı tahriş neden oluş ise onu gözyaşlarıyla iyileştirmek mümkündür. Kimyasal göze temas ettiyse acilen bol bol suyla temizlemek gerekmektedir. Bakteri kaynaklı olanlar antibiyotik tedavisine hızlı cevap verir. Bazı enfeksiyonlar ise tam anlamıyla tedavi edilemez, sadece suyla yıkanarak azaltılmaya çalışılır.

Aynı zamanda bu hastalık doğru zamanda ve doğru şekilde tedavi edildiği zaman hemen hemen hepsi kalıcı bir hasar bırakmadan iyileşir. Ancak tedavide geç kalındığında veya hasta olan kişinin tedaviyi geciktirip, aksattığı durumlarda ise durum iyice ciddileşebilir ve bu gibi durumlarda ise cerrahi işlemler gerekebilir.

Göz enfeksiyonundan korunmak için ne yapılmalıdır?
" } ] }