{ "title": "Göz Enfeksiyonu Belirtileri", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/goz-enfeksiyonu-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 00:34:52", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Göz enfeksiyonu belirtileri, Gözde kızarıklık, sulanma, yanma, batma, şişme ve bazen de çapaklanma olarak beliren insanın öz güvenini oldukça düşüren ve halk arasında göz nezlesi diye de bilinen tıp dilinde kırmızı göz denen hastalık türüdür. Gözün ön yüzeyi ile göz kapaklarının iltihaplanması ile belirmektedir. Bu hastalık alerjik olarak da belirebilir, virüslerin ve bakterilerin vücuda girmesi ile de olabilir, gözyaşı eksikliğinden kaynaklı olarak da belirir. Göz enfeksiyonu zamanla bulaşıcı bir hal alabilmektedir. Göz enfeksiyonunda diğer önemli bir husus ise erken tedavi edilmediği takdir de dönüşü olmayan sorunlara yol açabilmektedir. Erken tedavi edilmediğinde kendini sürekli tekrarlar ve gözde görme düzeyinde yetersizlikle beraber astigmat sorununu da ortaya çıkarabilmektedir.

Belirtileri, En belirgin olanı gözde kızarıklıktır, gözün beyaz kısmında kızarma olarak kendini göstermektedir, bunun yanında gözün beyaz kısmında batma, yanma, sulanma olarak da görülmektedir. Ayrıca nedenlerine göre çapaklanma, kaşıntı ve şişlik belirtileri olarak da ortaya çıkabilmektedir. İki gözde de kaşıntı ve kızarıklık varsa büyük ihtimalle alerjiktir, eğer gözde yanma, batma, kızarıklık varsa bu kuru göze bağlı olarak konjonktiviteyi göstermektedir. Yüzde 65 oranında bakteri ve mikroplardan yüzde 35 oranında ise virüsler neden olmaktadır. Göz yaşı yetersizliği, güneş ışınlarına fazla maruz kalma, rüzgâra maruz kalma, göze kimyasal madde kaçması gibi durumlar, alerjik reaksiyonlu, göze kum, kıl, saç girmesi gibi durumlar konjunktiviteye yol açan unsurlardan bazıları olabilir.

Kalıcı astigmata yol açabilmektedir, Göz enfeksiyonuna erken müdahale edilmediği takdirde sürekli enfeksiyona maruz kalan bölgenin eller ile ovalanması durumunda gözün büyük ölçüde zarar gördüğü için kalıcı astigmata neden olmaktadır, Ayrıca virüs kaynaklı göz enfeksiyonlarında konjonktiviteye maruz kalacağından gözün erkenden tedavi edilmesi şarttır. Görme merkezine yerleşebileceğinden büyük görme kayıplarına neden olmaktadır.

Tedavi şekilleri, Enfeksiyonun altında yatan bazı nedenlere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Eğer alerjik olarak kendini göstermiş ise göz damlaları ile gözde oluşan kızarıklık ve kaşıntı giderilebilir. Kuru göze bağlı olarak oluşmuş ise gözler göz yaşları ile nemlendirilerek. Kimyasal maddeler girmiş ise göze gözün acilen yıkanması gerekmektedir. Bakteriler sayesinde meydana gelmiş ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Viral enfeksiyonlar ise tedavi edilemez sadece yıkanmaları azaltılabilir. Ayrıca göz enfeksiyonundan korunmanın en önemli yolu hijyene büyük ölçüde dikkat etmemiz gerekmektedir. Alerjiye neden olan ortamlardan uzak durulmasında fayda vardır. Önceden söylediğimiz gibi tedaviye geç kalınırsa hastalık ilerleyeceğinden dolayı cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir, gözün korneası lekelenmiş ise kornea nakli gerekecektir.

Göz enfeksiyonundan korunmak için, Ellerimizi sürekli yıkamalıyız, enfeksiyona maruz kalan insanların havlu, çamaşır, özel eşyalarını kullanmamaya özen gösterelim, bakımlı havuzlara girin, hastalığa maruz kalan kişilerle aynı havuza girmemeye dikkat edin. Göz enfeksiyonunun belirtilerini hissettiğiniz vakit hemen bir hekime başvurmanız da fayda vardır.
" } ] }