{ "title": "Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/gebelikte-idrar-yolu-enfesiyonu-belirtileri.jpg", "date": "20.01.2024 01:14:58", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "Gebelik ve İdrar Yolu Enfeksiyonu belirtileri, İdrar yolu enfeksiyonları hamilelikte en sık rastlanan enfeksiyon hastalığıdır. Bütün bayanların yüzde ellisinin yaşamları süresince en az 1 kez idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği kabul görmektedir. Bu enfeksiyonlar yalın bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği veya idrar torbası enfeksiyonu sistit ve böbrek iltihabı daha da yayılabilir ve de erken doğum, düşük yapabilir. Bebeğe zarar verecek istenmeyen durumlara da yol açabilir. Yapılan araştırmalarda, yeni doğan bebeğin motor veya mentol gelişimi üzerine de negatif tesirleri olabileceği gösterilmektedir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu niçin artmaktadır

Hamilelikte mekanik veya hormonsal faktörlerin yol açtığı fiziksel başkaca sebebiyle idrar yolu enfeksiyonu riski artmaktadır. Hamileliğin erken aylarında progesteron hormonunun faktörüyle geç dönemde gelişmeye başlayan rahmin mekanik basıncıyla idrar yollarında büyüme olmaktadır. Diğer taraftan idrar torbasının eksik boşalması sebebiyle idrarın bir kısmı kalarak parazitlerin üremesine zemin hazırlamaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir kısaca bir bakalım
Bu durum bir enfeksiyon kesilmekle birlikte şartlar uygun olduğunda dakikasında enfeksiyona dönüşebileceği nedeniyle mutlaka saptanması veya tedavi edilmesi doktorlar tarafından önerilmektedir. Teşhis için idrar kültürü gereklidir. Kültür sonucuna göre de antibiyotik rehabilitasyonuna başlamaktadır. Bütün hamile bayanların ilk kontrollerin de idrar kültürü ile taranmasını gerekmektedir.

Şayet tanı konulup gereken tedavi yöntemi verilmezse böbrek enfeksiyonuna kadar yayılabilir ve erken doğuma sebep olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu olup ilaç almayan kadınların çocuklarında, antibiyotik alanlara göre yüzde yirmi dört, asla idrar yolu enfeksiyonu olmayanlara göre yüzde otuz beş daha çok zekâ geriliği rastlanmaktadır. Hamilelikte güvenilir olan antibiyotiklerle üç ve yedi günlük tedavi antibiyotikler bakterinin ileri enfeksiyona gelişmesini yüzde seksen doksan engelleyebilmektedir. Hamilelikte en çok kullanılan antibiyotikler, amoksisilin veya sefaleksin ve nitrofurantoin içeren ilaçlardır. Tedavi sonunda şüphesiz yeniden idrar kültürü yapılmalı, aylık olarak da tekrarlanmalıdır. Şikâyetleri tekrarlayan veya gitmeyen hasta kişilere idame tedavisi verilmektedir. Diğer taraftan yineleyen enfeksiyonların varlığında kesinlikle doğumsal idrar yolları anomalileri doğrultusundan daha ileri incelemeler yapılması gerekmektedir.

Hamilelikte de idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olduğunda dikkat etmemiz gerekenler; Günde en az altı sekiz su bardağı sıvı tüketmelisiniz ancak özellikle şeker oranı yüksek sıvılardan uzak durmalısınız. Hamilelikte enfeksiyona olasılığın artması durumunda bağışıklık sistemi ile alakadar olduğundan, multi vitamin tüketerek vücut bağışıklığınızı arttırmış olmaktasınız. Mümkün olduğunca sürekli tuvalete gitmeli ve sıkışıncaya dek beklememeli veya tuvaletinizi tamamıyla boşaltmaya çalışmalısınız. Cinsel birliktelik öncesi veya sonrası tuvalet ihtiyacınızı gidermelisiniz. Yoksa enfeksiyon olasılığı varsa iyileşene dek cinsel ilişki önerilmemektedir. Rutin kontrol takibinize geldiğinizde bu şikâyetlerinizi söyleyerek idrar tahlili ve idrar enfeksiyonu testini mutlaka yaptırmalısınız.
" } ] }