{ "title": "Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Erkeklerde-Idrar-Yolu-Enfeksiyonu-74.jpg", "date": "19.01.2024 13:13:59", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu çeşitli nedenlere bağlı olarak idrar yollarında oluşan bir hastalıktır. İdrar yolu enfeksiyonu sık sık görülen bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonu erkeklerde kadınlara göre daha az görülür. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu boşaltım yollarında belirli miktarda olan bakterilerin üreterek artmasına yol açar. Herhangi bir sebep olmadan da idrar yolu enfeksiyonu oluşabilmektedir. Bir de düzenli olarak idrara çıkmakta idrar yolunun temiz kalmasına ve enfeksiyon riskinin azalması için bir önlemdir.

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı veya sızlama, idrarı gelmesine rağmen tamamen boşaltılmaması, idrardan kan gelmesi, idrarın renginde değişiklik, mide bulantısı, bel ağrısı, terleme ve halsizlik karnın alt kısmında meydana gelen ağrılar gibi belirtiler görülmektedir.

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Enfeksiyon herhangi bir neden yok iken de oluşabildiği gibi bazı nedenlerle de oluşabilmektedir. Örneğin, iç çamaşırı temizliğine dikkat etmemek, idrarın gelmesine rağmen idrarını tutmak, prostat büyümesi, böbrek taşı olması gibi çünkü böbrek taşı da idrar yollarında tıkanmaya sebep olarak bakterilerin çoğalmasına bir alan oluşabilmektedir. Erkeklerdeki çok eşlik ve hijyen eksikliği de enfeksiyonunun oluşup çoğalmasına neden olmaktadır.

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Erkeklerdeki bu enfeksiyonun tedavisi genellikle antibiyotiktir. Antibiyotik tedavisi ile erkeklerin idrar yolu enfeksiyonu %80'inde iyileşme sağlanabilir. Ancak gelişi güzel antibiyotik kullanılmamalı, öncelikle Uzman bir doktora muayene olunup doktorunuzun vereceği idrar tahlilinin yapılması gerekmektedir. Ancak bazı özel durumlarda da doktorunuz sizde idrar kültürü isteyip ona göre bir tedavi yöntemi uygulayabilir. Daha sonra doktorunuzun size vereceği antibiyotik tedavisini aksatmadan uygulanması gerekir. Bu tedavinin yanı sıra bol bol su tüketmeye özen gösterilmelidir. Çünkü içilen bu su sayesinde idrardaki iltihapta vücuttan atılmış olur.
" } ] }