{ "title": "Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/enfeksiyon.jpg", "date": "20.01.2024 10:30:36", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "
Enfeksiyon, yani intaniye veya halk arasında adlandırıldığı üzere bulaşım da denilmektedir. Mikropların ve virüslerin vücuda girmesiyle meydana gelen hastalıkların sonucunda enfeksiyon görülmektedir. Daha açıklayıcı bir şekilde belirtecek olursak mikropların veya virüslerin hatta bazen mantarların bile insandan insana, hayvandan insana veya topraktan insana geçişiyle yani bulaşmasıyla oluşan hastalıkların tümüne enfeksiyon diyebiliriz. Enfeksiyon bir geçiş evresidir.

Enfeksiyon başlıca öksürürken, aksırırken, beslenirken, cinsel ilişki esnasında, birebir deri temasından, hayvanlara temas edilmesiyle veya bir annenin doğum esnasında bebeğine bulaşacağı bir hastalıktan meydana gelebilir. Bu saydığımız durumlar neticesinde geçici hastalıklar veya bunun tam aksine çok ciddi hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıklara örnek verecek olursak verem, boğmaca, tifo, kızamıkçık, frengi, dizanteri, kolera gibi hastalıkları sıralayabiliriz.

Enfeksiyon insanların bünyesine göre farklılık gösterir. Bazı insanlar bünyesi güçlü olmasına rağmen hastalıklara daha çabuk yakalanabilirler. Bu insanların başında bebekler ve yaşlı grupları gelir. Ayrıca bu grupların yanında bağışıklık ilaçları kullananlar ve salgın hastalıkların olduğu ortamda bulunan insanlarda enfeksiyon evresini daha hızlı geçirmektedir.

Enfeksiyon yani bulaşıcı hastalıkları önlemek için en önemli unsur hijyendir. Yiyeceklerden kıyafetlere kullanılan temizlik ürünlerinden yemek yediğiniz tabaklara, bardaklara bile dikkat etmeniz gerekmektedir. Hastaneler büyük riskler taşımaktadır. Hastaneye girerken varsa hastane içinde dezenfekte jeli kullanınız ve hastaneden çıkınca mutlaka ellerinizi sabunla yıkayınız. Ayrıca sokak hayvanlarıyla mümkün olduğunca temas kurmaktan kaçınınız.
Bebeklerin aşılarını zamanında ve eksiksiz yaptırmanız çok önemlidir. Bebekler daha önce de belirttiğimiz gibi hastalıklara daha çabuk yakalanabilir bu nedenle bebeklerin besinlerine çok dikkat edilmeli ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
Doktorlar bulaşıcı hastalıklar için bazı önlemler almaktadır. Bulaşıcı hastalıklar için belirli dönemlerde ilaçlar kullanılmaktadır. En basiti grip aşısını hepimiz duymuşuzdur. Genellikle kış aylarına girmeden önce bütün sağlık ocaklarında ve eczanelerde bulunmaktadır. Bunun yanında önleyici birçok ilaç tedavisi vardır antibiyotikler bu ilaçların başında gelmektedir. Penisilinde bulaşıcı hastalıklar için doktorlar tarafından tercih edilmektedir.
" } ] }