{ "title": "Enfeksiyon Hastalıkları", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Enfeksiyon-Hastaliklari-94.jpg", "date": "22.01.2024 01:52:32", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Enfeksiyon Hastalıkları, Gündelik yaşam içerisinde çeşitli birçok sebeplerden dolayı hasta olunduğu zaman genelde enfeksiyon terimi kullanılır. Enfeksiyon hastalıkları tıp alanında veya mikropların insan vücuda girmesi sonucunda oluşan hastalıklarına genel adına verilen ad olmak ile bu tip hastalıklar çok daha değişik adlarda da kullanılır. Bu kullanılan adlar ise intaniye, enfeksiyöz, infeksiyon ve bulaşım gibi farklı isimler ile anılır. Çok daha değişik adlarla da anılmakta olan enfeksiyon hastalıklarına yol açan parazit veya mikroplar insan vücuduna çeşitli birçok değişik yollardan girer. Enfeksiyon hastalıkları özellik açısından bulaşıcı özellikler gösterir. Bu hastalığın yayılma durumu kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu duruma ise kişinin hastalıklara karşı olan direnci oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu çeşit hastalıklara mikro düzeyindeki varlıklar sebep olmaktadır. Bu çeşitte bazı hastalıklar oldukça ciddi sağlık problemlerine de neden olur. Bu sebepten dolayı enfeksiyon hastalıkları çok ciddiye alınmalıdır. Bakteri, mantar, virüs ya da rikesia gibi çeşitler vücut içine girer ve enfeksiyon hastalıkların oluşmasına sebep olur. Eğer erken vakitte tedbir alınmaz ise bu hastalıklar gelişir. Enfeksiyon hastalıklarının bir diğer ismi bulaşıcı hastalıklardır. Bulaşıcı hastalıklar isminden de anlaşıldığı üzere insanlara farklı yollardan bulaşır ve kişiyi hasta eder. Bu bulaşma durumu insandan insana olduğu gibi hayvanlardan da insanlara bulaşabilir. Toplumda çok bilinmemesine rağmen kişilere hastalık topraktan da geçer. Bu durum ise halk arasında bilinmez bu konuda herhangi bir bilgide yoktur.

Ancak topraktan insana hastalık bulaşma ihtimali oldukça azdır. Hastalığı insana buluşamasın da genellikle belli başlı noktalar vardır. Bu noktalardan en bilineni ise ağızdan çıkan damlaların ortamda bulunan kişiler tarafından solunmasıdır. Bu durum ise hastalığın bulaşmasında en yaygın bir şekilde görülen durumdur. Bunun haricinde öksürmek, konuşmak, hapşırmak veya aksırmak gibi bazı durumlarda hastalığa yol açar. Ayrıca mikro canlılarda ortamda bulunan insanlara bulaşır. Deri teması yolu bile dahil kişiye hastalık bulaşır. Deri teması yolu ile bulaşma riski taşıyan hastalıklarda bu tip kişilerin eşyalarının kesinlikle steril edilmesi gerekir. Bazı enfeksiyon hastalıkları hasta kişinin kullanmış olduğu yatak eşyalarından tutunda kıyafetlerinden dahi hastalık bulaşır. Hastalığı deri yolu ile bile bulaşma ihtimali taşıyan kişiler etrafına hastalık bulaşmaması için mutlaka doktora gitmeli ve bu konuda çok dikkatli olunması gerekir.

Yaşadığımız toplum oldukça kalabalık olduğundan dolayı hastalığın insanlara bulaşma riski de o kadar büyüktür. Bunun haricinde ise kişiler arasında içecek veya yiyecek paylaşımı da bu tip hastalıkların kişiye bulaşmasına yol açan bir diğer durumdur. Bulaşıcı olan hastalıkların kişiye bulaşması genellikle şu şekilde olur; bazı bulaşıcı olan hastalıkların tarihsel süreçte engellenememiş ve gerçekleştiği dönemde yüz binlerce kişinin ölümüne yol açmıştır. Bu duruma verilebilecek en iyi örnek ise sıtma hastalığıdır. Sıtma hastalığı hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıktır. Tarih boyunca birçok ölümcül sıtma olayları olmuş ve uzun yıllar boyunca bir türlü çözüm bulunamadığından dolayı yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olur. Bu hastalığa yol açan mikrobu, anofel ismi verilen bir sivrisinek çeşidi insanlara sıtma hastalığını bulaştırır. Bakıldığında dünyada insanların ölümüne en çok yol açan hayvan çeşidi sivri sinektir. Bu durum çok uzun süren araştırmalar ile de istatistiksel veriler doğrultusunda kanıtlanmıştır. Bütün bunların haricinde enfeksiyon hastalıklarına yol açan durumlar içinde hijyenik olmayan içecek veya yiyecek kaynakları bulunur. Bu tip hastalıklara verilecek en iyi örnekler ise; dizanteri, tifo ve kolera gibi oldukça tehlikeli olan hastalıklardır. Bu hastalıkların sonu ölümcül olur. Enfeksiyon hastalıklarına karşı, bilgili olmak sağlık bakımından oldukça önemlidir.
" } ] }