{ "title": "Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Dis-Kulak-Yolu-Enfeksiyonu-64.jpg", "date": "20.01.2024 12:05:26", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Dış kulak yolu enfeksiyonu, sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Oldukça yaygın olan bu durum hem çocuklarda hem de yetişkinlerde çok karşılaşılmaktadır. Dış kulak yolu enfeksiyonunda meydana gelen kulak rahatsızlığı dışarıdan da görülebilmektedir. Bu nedenle dış kulak yolu enfeksiyonunun ortaya çıkarmış olduğu belirtilerin haricinde estetik olarak sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Dış kulak yolu enfeksiyonları direk olarak kulak yolunda sorunlara neden olmaktadır. Bu kanalın enfeksiyonlardan etkilenmesi durumunda çok ciddi olarak belirtilere neden olur. Bu belirtiler hastalığın artmasına bağlı olarak hızlı bir şekilde etkilerini gösterebilir. Bu nedenle dış kulak enfeksiyonları için ilk olarak gerekli olan müdahalelerin yapılması gerekmektedir. Aksi halde bu belirtiler sizleri çok fazla bir şekilde etki gösterecektir.

Dış kulak yolu enfeksiyonu risk faktörleri nelerdir?

Normalde kulak kanalında bulunan etmenler (Kıllar, akışkan sıvı vs.) direk olarak kulak yolunda koruyucu etkiler göstermektedir. Fakat bazı durumlar bu koruyucu etkinin yapılmasını önlemektedir. Bunlardan bir tanesi de kulak içerisinin sık sık temizlenmesidir. Kulak yolunun sık sık temizlenmesi burada bulunan koruyucu sıvının eksilmesine neden olmaktadır. Bu sıvı eksildiği zaman direk olarak kulak yolu, enfeksiyonlarına karşı korumasız bir hale gelir. Bu durumda ciddi olarak risk faktörünün ortaya çıkmasıdır. Bunun yanı sıra dış kulak yolu enfeksiyonu oluşumunun risk faktörü sürekli olarak yabancı cisimlerle kulağın temizlenmesidir. Bu gibi durumlarda dış kulak yolu üzerinde bakteriler artarak bu şekilde enfeksiyonların ortaya çıktığı bilinmelidir. Son olarak belirtmek isterim ki dış kulak yolu enfeksiyonları oluşumu için risk oluşturan etken ise işitme cihazlarının kullanımıdır. İşitme cihazlarının sürekli olarak çıkarılıp takılması durumunda dışarıdan enfeksiyonlar kulağa girer. Böylece dış kulak enfeksiyonu oluşma riski çok yüksektir.

Dış kulak yolu enfeksiyonu nasıl belirtiler gösterir?
Dış kulak yolu enfeksiyonu için nasıl tanı konulur?

Dış kulak yolu enfeksiyonlarında aslında çok ciddi tıbbi testlere gerek bulunmamaktadır. Çünkü bu hastalık kişilerde etkilerini ortaya çıkardığı zaman direk olarak dışarıdan bakıldığında görülebilmektedir. Bunun için doktorlar dış kulak yoluna ışıklı mercek ile bakarak herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına bakabilirsiniz.

Tedavisi nasıldır?

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının oluşması durumunda direk olarak kulak damlalarıyla bu sorunların giderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle direk olarak doktorlar hasta için dış kulak yolu enfeksiyonu sorununun ortadan kalkması için tıbbi kulak damlaları kullanılmaktadır. Bunun için kulak burun boğaz uzmanına gitmeniz sizler için yeter olacaktır.
" } ] }