{ "title": "Diş Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/dis-enfeksiyonu.jpg", "date": "21.01.2024 13:40:08", "author": "şeyda ağtürk", "article": [ { "article": "Diş Enfeksiyonu; aşırı diş ağrılarıyla meydana çıkar. Ama tek belirtisi diş ağrısı değildir başka birçok daha belirti vardır. Eğer dişinizin enfeksiyon kaptığını düşünüyorsanız en yakın zamanında bir dişçiye gitmelisiniz. Gitmediğiniz taktirde hem ağrılarınız çoğalır hem de dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz. Diş sağlığı diş çürüğü çoğu insan tarafından pek önemsenmez. Ama zamanında bakılmazsa ileride daha büyük sorunlar çıkabilir. Enfeksiyon diş kayıplarına yol açabilir. Bu durum apse olarak da adlandırılır.

Diş enfeksiyonu irinli bir iltihap birikintisi demektir. Bu iltihap ölü doku, akyuvar ve bakterilerden oluşan kötü kokulu bir sıvıdır. Enfeksiyonun nedeni bakterilerdir. Enfeksiyonlara maruz kalan diş ve çevre dokular şişer ve ağrılara neden olur. Zamanla enfeksiyonların etkisi ile ölen diş kökleri ağrıların geçmesine ama enfeksiyonların sağlam dişlere doğru gitmesine neden olmaktadır.

Diş Enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Farklı farklı iki tane diş enfeksiyonu türü vardır. Bunlar
Diş köklerinde oluşan enfeksiyonlar diş bakımının yapılmaması ve oluşan çürüklere zamanında müdahale edilmemesinden dolayı oluşmaktadır. Diş ve diş eti arasındaki enfeksiyonlar ise yine günlük olarak diş bakımının yapılmamasından ötürü diş aralarında kalan yiyeceklerden kalan artıkların temizlenmeyip ağızda bakteri ve tartarlarla birlikte enfeksiyonların oluşmasına neden olmasıdır.

Dişte oluşan enfeksiyon diş hekiminiz röntgen ve bazı tedavi metotları ile enfeksiyonlu diş bölgesinin teşhisini yapacaktır. Röntgen genellikle enfeksiyonlu diş ve diş etlerini o bölgenin ne durumda olduğunu çok açık bir şekilde göstermektedir. Aynı zamanda dişe buz veya elektrik akımı yollayarak tedavinin teşhisi yapılır.

Diş kökünde oluşan enfeksiyonlar için genellikle kanal tedavisi uygulanır. Her diş doktoru diş kanal tedavisi yapabilmektedir. Ama bu işin uzmanı olan endodontistler kanal tedavisini yapmaktadırlar. Bazı durumlarda tek başına kanal tedavileri yeterli olmamaktadır. Çok ilerlemiş durumlarda cerrahi bir işlem gerekebilir. Son çare ise eğer kanal tedavisi ve cerrahi tedavide olamayacak durumda ise diş çekilip onun yerine implant tedavisi uygulanabilmektedir.
Diş eti ve diş arasında oluşan enfeksiyonlarda tedavi ise öncelikle o bölge temizlenir ve iltihabın içi boşaltılır. Daha sonra enfeksiyon yeniden oluşmayacak şekilde diş etleri ve dişin kök yüzeyleri iyice temizlenir. Yapılan bu tedavi aşamalarında diş eti uyuşturulmakta ve hasta hiçbir ağrı ya da sızlama hissetmemektedir.

Diş Enfeksiyonu Oluştuğu Zaman Yapılması Gerekenler
Diş Enfeksiyonları Neden Olur?
  • Diş bakımına özen gösterilmemesi
  • Şeker ve karbonhidratlı yiyecek ve içeceklerin çok tüketilmiş olması
  • Diş minesinde oluşan kırık ve çatlaklıklar
  • Dişlerdeki çürükler
  • Dişlerde kalan yiyecek artıkları
  • Dişin hasar görmesi Gıcırdatma ve sıkmadan oluşan)
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Eskimiş dolgular
  • İhmal edilmiş doktor tedavileri
" } ] }