{ "title": "Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/cocuklarda-ust-solunum-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "21.01.2024 00:06:44", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı olarak da tanımlanabilir. Hem dünyada hem de Türkiye'de en sık doktora gitmemize neden olan hastalıklardan biridir. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu nezle, faranjit, kulak iltihabı, larenji ve anjinolarak baş gösterebilir.

Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde meydana gelen üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebebi olarak havaların soğuk olması ve çocuğun üşümesi olarak görülse de aslında daha çok okul ve kreş gibi kapalı ortamlarda birbirleriyle daha yakın temasta bulunmaları enfeksiyonun bulaşmasına neden olmaktadır.

Çocuk yılda ortalama 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayabilir ve bu hastalığa yakalanma sıklığı 6-7 yaşından sonra gittikçe azalır. Üst solunum yolu enfeksiyonu genel olarak ilk günlerde nezle veya grip şeklinde baş gösterir. Doğal olarak burun akıntı, gözlerde hafif yaşarma ve ateş şeklinde şikâyetler yaşanabilir. Nezle ve grip insanlar arasında aynı hastalığın farklı isimleri olarak algılansa da aslında ikisi de birbirinden tamamen farklı seyreder. Nezle, daha hafif seyreden bir virüs iken hafif ateş, gözlerde yaşarma, hapşırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı yaşanır. Gripte ise eklem ağrısı, vücutta kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, öksürük, yüksek ateş gibi durumlar görüldüğünden uzun süreli bir hastalıktır. Her iki hastalığa da virüs enfeksiyonu neden olduğu için hastalıkların antibiyotik kullanmasının herhangi bir yararı olmayacaktır.

Çocuklarda grip ya da nezle şeklinde gelişen üst solunum yolu enfeksiyonlarının devamında bakteriyel enfeksiyonların da görülebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Mesela 1 yaşında bir çocuk önce nezle iken bu duruma birkaç gün sonra kulak enfeksiyonu eklenebilir. Böyle durumlarda antibiyotik almaya başlamakta yarar vardır. Ancak çocuklarda antibiyotik kullanımına dikkat etmemiz gerekir ve kesinlikle bir hekim kontrolünde bu antibiyotik tedavisine başlanılmalıdır.

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonunun yayılmasının en büyük sebebi kapalı ortamlarda hapşırık ya da öksürük yoluyla gerçekleşmektedir. Özellikle oyuncak gibi metaryallerin ortak kullanılması da üst solunum yolu enfeksiyonunun bulaşma ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle özellikle toplu kullanılan kapalı oyun alanlarının ve buradaki oyuncakların uygun şekilde dezenfekte ederek temizlenmesi gerekmektedir.

Sigaraya maruz kalan çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu görülme ihtimali daha da arttığından kesinlikle sigara dumanına maruz bırakmamalıyız. Çocukların ellerini ağızlarına veya gözlerine götürme davranışlarının olması ve her yere dokunmaları nedeniyle sık sık ellerini yıkatmalıyız. Üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalana çocuklarda sıvı alımını artırmak, serum fizyolojik ile burun temizliği yapmak ve nefes almasını kolaylaştırmak hatta gerekirse ateş düşürücü de kullanmak gerekir. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu daha oluşmadan önlemlerini alarak önleyebiliriz. Ama yine de çocuklarımız bu enfeksiyonu kapmış ise sıkı takip yaparak iltihabi vakalara dönüşmesinin önüne geçebiliriz.
" } ] }