{ "title": "Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/cocuklarda-idrar-yolu-enfeksiyonu(2).jpg", "date": "19.01.2024 11:31:20", "author": "nimet öğüt", "article": [ { "article": "
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, 5 yaşına gelinceye sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bu mesanede meydana geliyor ise buna sistit adı verilir eğer böbreklerde oluşuyorsa o zamanda piyelonefrit adını alır. İdrar yollarındaki enfeksiyona neden olan bakterinin adı esherichia coli bakterisidir. Bu bakteri %80 oranında çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna yol açmaktadır. Ancak çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlu oluşumları bağırsak bakterileri, virüsler ve mantar yolu ile meydana gelmektedir. Kız çocuklarında enfeksiyon daha sık meydana gelmektedir. Bu durumun ana nedeni kız çocuklarının sahip oldukları anatomik yapıdan ileri gelmektedir. Kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu üretranın kısa olması nedeniyle mesane tam boşalamaz ve bu duruma bağlı olarak mesanedeki asidik ortam azalır. Asitliğin azalması koruyucu bakteri sayısının azalmasına yol açar bu da enfeksiyon oluşumu için uygun ortam oluşmasına neden olur.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun görülme nedenlerinden biri de genital bölgedeki hijyenik temizliğin yetersiz olmasıdır. Özellikle yaz ayalarında serinleme için girilen havuzların hijyenik olmaması ve kronik kabızlık problemi olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir. İdrarını uzun süre erteleyen ya da işemeyi tam bitirmeden mesanesinde sürekli idrar kalan çocuklarda enfeksiyon daha kolay yerleşir ve çoğalır. Kronik kabızlık sorunu olan çocuklarda idrar göllenmesi denilen durum nedeniyle idrar yollarında enfeksiyona daha sık rastlanmaktadır. Sünnetsiz erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski kız çocuklara ve sünnetli erkek çocuklarına göre 10-20 daha sıktır.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu zamanında belirlenip tedavisi yapılmazsa büyüme gelişme geriliği, hipertansiyon ve kronik böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Kesin olarak tanısının konması için uygun ortamda idrar örneği alınarak örneğin laboratuvar tetkiki yapılması gerekir. Bu nedenle gereksiz tedavi yöntemlerinin uygulanmaması gerekmektedir.

Enfeksiyonunun tanısı için idrar kültürü ve tam idrar tahlilinde mikroskobik inceleme ile alınan kültür örneği bakılmalıdır. Enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik ilaçlar kullanılır. Yeni doğan bebeklerde ya da enfeksiyonu fazla olan çocuklarda antibiyotikler damar yoluyla ya da enjeksiyonla uygulanabilmektedir.
" } ] }