{ "title": "Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/cocuklarda-bogaz-enfeksiyonuna-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "21.01.2024 15:16:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Çocuklarda boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir, çocuklar sonbaharda, kış dönemine girildiğinde boğaz enfeksiyonlarına daha fazla maruz kalırlar. Bu rahatsızlıklara zamanında müdahale edilmediği takdirde, ileri aşamalarda orta kulak enfeksiyonu, romatizmal ateş gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Boğaz enfeksiyonlarının nedeni genellikle virüsler ve bakteriler olduğundan, uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bakteri kökenli rahatsızlıklarda antibiyotik tedavisinin yapılması tercih edilebilir. Virüs kaynaklı olan enfeksiyonlarda ise antibiyotiklerin herhangi bir yararı olmaz. Bu durumda alınacak bazı önlemlerle rahatsızlığın semptomları hafifletilebilir. Tedavi sırasında daha etkin sonuç alınması için, doktora danışılmasında yarar bulunmaktadır.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonuna iyi gelen öneriler

İlaç kullanımının gelişigüzel yapılmaması: Çocuklarda ateş olmadıkça ateş düşürücü ilaçların, rahatsızlık veren düzeyde öksürük olmadıkça öksürük şuruplarının kullanımından kaçınılmalıdır. Antibiyotik ilaçlarda doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar mikropların direnç kazanmasına neden olarak, karaciğer ve böbrekler üzerinde daha fazla yük oluşturabilir. Bu durum uzun vadede organ hasarına neden olabilir. Özellikle 6 yaşın altındaki çocuklarda buna dikkat edilmeli.

Sigara içilen ortamlar: Çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekir. Bu ortamlar çocukların boğaz enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı gibi, enfeksiyonların daha geç iyileşmesine neden olabilir.

Buhar uygulaması: Özellikle enfeksiyon nedeniyle öksürük, ses kısıklığı gibi sorunlar gelişmişse, buhar uygulaması yararlı olacaktır. Çocuğun bulunduğu terde havanın nemlendirilmesi gerekir. Kuru hava semptomların ağır seyretmesine neden olur.

Yatağın baş tarafının yükseltilmesi: Çocuklarda öksürük, tıkanıklık gibi sorunlar oluyorsa, özellikle gece yatarken yatağının başını biraz yükseltmeniz yararlı olur. Bu sayede balgamın boğazda birikimi önlenir ve öksürüğe engel olabilirsiniz.

Bol miktarda sıvı almalarını sağlayın: Boğaz bölgesinin yumuşamasını sağlamak için, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları, C vitamini alacakları taze meyve suları ve su içmeleri enfeksiyonun etkilerini azaltır. Bu içecekleri çocuğunuzun yaşını dikkate alarak vermelisiniz. Gerekirse bu konuda doktora danışın.

Boğaz enfeksiyonu için şifalı çay: İçeriğinde ıhlamur, hatmi çiçeği, kuşburnu, papatya çiçeği, zencefil gibi şifalı bitkiler olan, öksürüğü azaltan, balgamı söktürecek şifalı bir çay hazırlayabilirsiniz. Fakat bunu mutlaka doktora danışmalısınız.

Burun temizliği: Boğaz enfeksiyonu nedeniyle oluşan burun akıntısı çocuklarda burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu yüzden burun temizliğini ihmal etmemelisiniz.

Beslenmesine dikkat edin: Enfeksiyon döneminde çocuklarda bulantı ve kusma, ishal gibi etkilerde görülebilir. Bu nedenle diyet listesine özen gösterin. Kaybettiği sıvıyı karşılayacak, vücut direncini sağlayacak şekilde çocukların beslenmesi gerekir.
" } ] }