{ "title": "Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/cocuklarda-bogaz-enfeksiyonu(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:45:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Çocuklarda boğaz enfeksiyonu, her mevsim koşullarında etkili olabilir. Kışın ve sonbaharda mevsimsel koşullar bunda etkili olurken, yaz döneminde klimalı ortamlar, soğuk içeceklerin fazla içilmesi, ıslak saçlarla durmak, dondurma gibi yiyecekleri fazla tüketmek çocuklardaki boğaz enfeksiyonunun nedeni olabilir. Bu enfeksiyonlara genellikle virüsler neden olur. Virüslere antibiyotikler etki etmediğinden, boğaz enfeksiyonu için bu tedaviye başvurulmaz. A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisi boğaz enfeksiyonuna daha fazla neden olur. Eğer zamanında tedavi edilmezse, çocuklarda akut eklem enfeksiyonu ve nefrit oluşumuna zemin hazırlayabilir. Toplumda oldukça fazla görülen kalp hastalıklarının nedenleri arasında, akut eklem romatizması ilk sıralarda yer alır.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Boğaz enfeksiyonu çocuklarda virüs kaynaklı olduğunda, boğaz ağrısının yanında öksürme, nezle, grip gibi üst solunum enfeksiyonları, gözde iltihaplanma gibi rahatsızlıklar eşlik edebilir. Enfeksiyon bakteri kökenli oluşursa, ani yükselen ateş, boğaz ağrısı, karın ağrısı, kusma gibi belirtiler görülür. Boğazın kızarması, bademciklerdeki büyüme, iltihaplanma, lenf bezlerinin şişmesi ve gergin olması gibi etkiler oluşur. Bazen cildin zımpara görünümüne neden olan döküntü, dilin çilek gibi görünmesi gibi etkilerde olur. Öksürük ve nezle belirtileri de bunlara eşlik edebilir.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu tanısı nasıl konulur?

Boğaz enfeksiyonu bakteri kaynaklı olduğunda, teşhiste fiziki muayene yeterli gelmez. Bunun tanısı için strep swap adı verilen bir testin uygulanması ya da hastaya boğaz kültürünün yapılması gereklidir. Eğer strep swap testi pozitif çıkarsa, boğaz enfeksiyonu tanısı kesin olarak konulabilir. Test negatif çıkarsa, hastaya boğaz kültürünün yapılması kesin tanı için gerekir.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Hastaya yapılan boğaz kültürü sonrasında virüs tespiti yapılamadığında, antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Eğer virüs kaynaklı enfeksiyon varsa, tedaviyle hastanın rahatlatılması amaçlanır. Çocuklara uygun ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılarak, semptomların hafifletilmesi tercih edilir. Boğaz enfeksiyonu bakteri kaynaklı olursa, tedavide antibiyotik kullanılır. Bu konuda penisilin grubunda olan ilaçlar oldukça etkin bir tedavi yoludur. Bu tedavinin etkinliği için, en az 10 sürmesi gerekir. Bu sürenin altında olursa, istenen başarı elde edilemez. Tedavi başlatıldıktan sonra 24 saat geçtiğinde, boğaz enfeksiyonun bulaşıcılığı kalmaz.

Çocukların boğaz enfeksiyonundan korunması için yapılacaklar
" } ] }