{ "title": "Cmv Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/cmv-enfeksiyonu.jpg", "date": "27.01.2024 08:04:34", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "CMV Enfeksiyonu, diğer adıyla sitomegalovirüs enfeksiyonu toplumda oldukça yaygın olarak görülen ve daha çok yeni doğan enfeksiyonu olarak bilenen bir hastalıktır. Herpes adı verilen aile mensup bu virüs uçuğa ve su çiçeğine neden olan bir virüstür.

Dünya genelinde tüm coğrafi bölgelerde bulunan ve yayılması oldukça kolay olan bu virüsün neden olduğu enfeksiyon en sık karşılaşılan hastalık türlerinden birisidir. Geri kalmış ve gelişmekte sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan toplumlarda daha çok görülür. İlk kez geçirilmesi veya nüks etmesi olağan bir durumdur.

Vücuda bir kere girmesiyle insan ömrü boyunca vücutta kalır ve belirti göstermeden sessizce vücutta bekleyerek vücut savunmasının zayıflamasına bekler. Erişkinlerde enfeksiyonlara neden olur ve birkaç hafta içinde geçer, çocuklarda ise üst solunum yolu hastalıkları gibi hafif ateşle seyreden bir hastalığa neden olur.

CMV Virüsü 3 grup hastada şiddetli enfeksiyona neden olmaktadır. Bunlar;
Bulaşma Yolları: CMV enfeksiyonu anne karnındaki doğmamış bebekten yaşlı insanlara kadar her yaş grubunu etkisi altına alabilen, genelde çocuklardan yetişkinlere bulaşan bir virüstür. Genellikle damlacık enfeksiyonu yoluyla (Ortak havanın solunması) ile bulaşır. Bu virüs idrar, tükürük, semen, süt, gözyaşı gibi vücut sıvılarında da bulunur ve temas halinde direk bulaşır. Semende ve vajinal sıvıda da bulunduğu için cinsel ilişki yoluyla bulaşma riski yüksektir. Hamile anne adayından karnındaki bebeğe bulaşması da olağan bir durumdur.

Belirtileri: Genellikle belirtisiz seyreden bir enfeksiyon türüdür. Nadiren ateş, halsizlik gibi solunum yolu enfeksiyonlarına benzer belirtiler gösterebilir ancak virüsün bulaşıp bulaşmadığı Uzman hekim tarafından klinik ortamda anlaşılabilir.

CMV Enfeksiyonun da Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Henüz aşısı olmayan ve etkili bir tedavisi bulunmayan bu virüsten korunmak için genel hijyen kurallarına uymak, cinsel yollarla bulaşmasını engellemek için cinsel korunma yollarına basvurmak, toplu kullanım alanlarında fazla zaman geçirmemek gibi tedbirler alınabilir. Bunun yanında virüs taşıyan annenin bebeğini emzirmemesi de son derece önemlidir.
" } ] }