{ "title": "Boğazda Viral Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bogazda-viral-enfeksiyon.jpg", "date": "19.01.2024 04:41:57", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Boğazda viral enfeksiyon, boğazda viral enfeksiyon hasta kişilerle yakın temas sonucu oluşur. Boğazdaki enfeksiyonlar da çoğunlukla virüsler karşımıza çıkar. Adenovirüs boğazda viral enfeksiyonda karşımıza en çok çıkan virüstür. Bu durumda lenf nodunda şişmeler meydana gelir. Bu şişmeler çok ağrılı olabilir fakat çok kızarma olmaz. Boğazda viral enfeksiyona sebep olan diğer bir virüs de influenza virüsüdür. Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısına sebep olur. İleri safhalarda fananjit oluşturur.

Boğazda viral enfeksiyon, basit soğuk algınlıklarının da boğazda viral enfeksiyon oluşumuna etkisi vardır. Bu virüsler rinovirüs, coranavirüstür. Boğazda viral enfeksiyona sebep olan bu virüsler boğazdan burun ve kulak enfeksiyonlarına da sebep olur. Burunda akıntı, hapşırma görülür. Kulakta ağrı ve akıntılara neden olur. Ayrıca akciğer enfeksiyonlarının oluşumuna da ortam hazırlar. Boğazda viral enfeksiyon çok kolay bulaşabilir. Hasta kişinin kaşığı, bardağı kullanılmamalıdır. Yakın temasta olunmamalı ve mümkünse aynı havada solunmamalıdır. Boğazda viral enfeksiyonun kesin tanısının konulması için boğaz kültürüne bakılır. Teşhis konulduktan sonra antibiyotik tedavisine başlanabilir hızlı bir şekilde sonuç verecektir. Boğazda viral enfeksiyonun en sık belirtileri boğazda yanma hissi, yutkunurken boğazda ağrı oluşumu, burun akıntısı ve öksürüktür. Bazen ses tellerini de etkiler. Nefes almada zorluk çekilir.

Boğazda viral enfeksiyon, boğazdaki viral enfeksiyon tedavi edilirken bol bol sıvı alınmalı, ıhlamur gibi bitki çayları içilmelidir. Beyaz çayında olumlu etkileri vardır beyaz çayda kullanılabilir. Çok şiddetli ağrılar oluşursa pastil veya uyuşturucu spreyler kullanılabilir.
" } ] }