{ "title": "Boğaz Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Bogaz-Yolu-Enfeksiyonu-49.jpg", "date": "20.01.2024 10:09:45", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Boğaz yolu enfeksiyonu, tıptaki adı \"üst solunum yolu enfeksiyonu\" olan boğaz yolu enfeksiyonu; halk arasında kullanılan anatomik bir tanıdır. Çünkü boğaz; vücudumuzun bir bölgesidir, tek başına bir organ değildir. Burun, sinüsler, soluk borusu gibi organların bulunduğu bu bölgenin, maruz kaldığı herhangi bir bakteri ve virüslerin sebep olduğu rahatsızlığa boğaz yolu enfeksiyonu, yani üst solunum yolu enfeksiyonu denir. Nezle ve grip, bu organlarda en sık karşılaşılan enfeksiyonlardandır. Daha çok çocukları etkisine alan bu hastalık, erişkinlerde de yılda en az 4 kez görülebilmektedir.

Genellikle 1 hafta gibi bir sürede atlatılabilinen boğaz yolu enfeksiyonunda çoğunlukla ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Fakat kişiden kişiye bulaşabilen bu rahatsızlık, direnci düşük hastalar için tehlikeli olabilmektedir. Tedavi edilmeyen bazı boğaz yolu enfeksiyonları kan dolaşımına girer. Ayrıca belirtileri, farklı ciddi hastalıkların habercisi de olabileceğinden bir doktora başvurmakta yarar vardır.

Boğaz yolu enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Hemen hemen herkesin bildiği en belirgin belirtiler; boğaz bölgesinde (Yutak) kızarıklık, şişlik ve iltihaptır. Kişi yutkunmakta zorlanır, yeme ve içme sırasında ağrı hisseder. Boğazda kuruluk, boğuk ve hırıltılı ses, bademciklerde şişme, boyun ve kulakta ağrı boğaz yolu enfeksiyonunun yaygın belirtileri arasındadır. Virüslerin neden olduğu ilerlemiş enfeksiyonlarda ise; öksürük, baş ağrısı, balgam, burun akıntısı, ateş, üşüme, halsizlik ve vücut kaslarında ağrı görülür. Fakat öksürük yokken ateşiniz var ve bademciklerinizde beyaz lekeler mevcutsa muhtemelen bakteri kaynaklı bir boğaz yolu enfeksiyonu söz konusudur.

Boğaz yolu enfeksiyonu neden olur?

Çoğunlukla yüzlerce çeşidi olan, nezle ve soğuk algınlığı dediğimiz virüsler; boğaz yolu enfeksiyonuna neden olurlar. Bilhassa soğuk kış aylarında ortaya çıkarlar ve oldukça bulaşıcı olan bu virüsler; yakın temasla başka birine kolaylıkla geçebilirler. Kreş, okul ve bakım evi gibi kalabalık ortamlar boğaz yolu enfeksiyonunun bulaşma riskini artırır. Aynı zamanda hasta ile öpüşme, sarılma gibi direk temas yoluyla sağlam bir kişiye bile geçebilmektedir.

Boğaz yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Boğaz yolu enfeksiyonunda şikâyetlerin boyutuna göre yatıştırıcı ve virüsleri öldürücü ilaç tedavisine başlanır. Doktorunuzun gerek duyduğu ölçüde antibiyotik ve ağrı kesicilere ek olarak evde de uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerle, kısa bir sürede rahatsızlığınız hafifleyerek ortadan kalkacaktır. Ayrıca bol miktarda sıvı tüketmek ve yatak istirahati, bu süreçte oldukça önemlidir.
" } ] }