{ "title": "Bebeklerde Viral Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bebeklerde-viral-enfeksiyon.jpg", "date": "20.01.2024 06:04:36", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Bebeklerde Viral Enfeksiyon, Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş ve yetersiz olan bebeklerde sıkça rastlanan bir enfeksiyondur. Vücuda giren mikroplar kan hücreleri tarafından salgılanan antikorlar ile etkisiz hale getirilir ancak bebeğin henüz gelişmemiş olan bu sistemsel yapı mikropları etkisiz hale getirmeye yetmez ve bebekte enfeksiyon oluşmasına neden olur.

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları olarak karşımıza çıkan bebek enfeksiyonlarının oluşmasında etkili iki yüzden fazla virüs vardır. Virüslerin bu kadar fazla olması narin bir yapıda olan bebek bünyesi tarafından kaldırılamaz ve bebeklerde viral enfeksiyonların yolu açılmış olur.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda viral enfeksiyonlar genellikle nefes borusu iltihaplanması, solunum yolu enfeksiyonları ve akciğer enfeksiyonları gibi hastalıklara neden olur. Bunun nedeni bebeklerde ve çocuklarda enfeksiyonlara karşı en duyarlı sistemin solunum yolları olmasıdır. Bu nedenle viral hastalıklar bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Nezle, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi viral enfeksiyonlar bebeklerde en çok görülen enfeksiyon türüdür.

Damlacık yolu ile bulaşan viral enfeksiyonlar öksürme, hapşırma gibi damlacıklar halinde havaya geçer ve solunum ile kolaylıkla bebeklere ve sağlıklı insanlara bulaşabilir. Ayrıca viral enfeksiyon taşıyan annenin bebeğini emzirmesi, nefesini yüzüne temas ettirmesi, hapşırma sonrası ellerini yıkamadan bebeğe dokunması gibi nedenler de bebekte viral enfeksiyon başlamasına neden olabilir.

Anne doğum yaptığında vücudunda mikroplara karşı gelişmiş olan antikorlar kan yolu ile bebeğe geçer ve bu koruyucu maddeler bebeği hastalıklara karşı altı ila dokuz ay arasında korur ve bebek sık hastalanmaz ancak dokuz aydan sonra bebeğin vücudunda azalan antikorlar bebeğin hastalanmasına neden olabilir. Bebek hastalandıkça koruyucu maddeleri kendi vücudu üretmeye baslar ve anne sütü yardımıyla da bu süreç hızlanır. Anne sütü almayan bebeklerde 1-6 yaş arası viral enfeksiyonlar görülmesi diğer çocuklara oranla daha fazladır.

Bebeklerde Viral Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde viral enfeksiyonların önlenebilmesi için anneye önemli roller düşmektedir. Hijyen kurallarına özen göstermek, öksürme ve hapşırma sırasında ağız kapatma, sigara içmemek ve anne sütü alan bebeklerin hastalanmaması için oldukça etkilidir.
" } ] }