{ "title": "Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 15:27:57", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "
Bebeklerde kulak enfeksiyonu, Kulak enfeksiyonu genellikle bakterilerin neden olduğu orta kulak iltihabıdır. Kulak enfeksiyonun bilimsel adı otitis media'dır. Kulak enfeksiyonları kulak ağrısının yaygın bir nedenidir. Bu çocuklar, özellikle bebekler arasında çok yaygındır.
Araştırmalara göre çocukların yaklaşık %70'nin üç yaşına kadar en az bir kez kulak ağrısıyla karşı karşıya gelebilir. Bu acıya neden olduğundan çocukların sinirli ve huysuz olmasına neden olur.

Kulak enfeksiyonu türleri

Akut otitis media en sık kulak enfeksiyonudur. Orta kulak parçaları enfekte olmuş, şişmiş ve sıvı kulak zarının arkasında sıkışmıştır. Bu durum yaygın bir kulak ağrısına neden olur. Çocuğunuzda ateş olabilir.

Otitis media efüzyon, sıvı kulak zarının arkasından sıkışmıştır. Hiçbir belirtisi yoktur, ancak doktor muayenesiyle anlaşılabilir.

Kronik otitis efüzyon, sıvı uzun süre orta kulakta kalır ve ağrılara neden olur. Çocukların işitme duyularını etkileyebilir.

Çocuğun kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Çoğu kulak enfeksiyonları çocuklar konuşmaya başlamadan önce olur.
Çocuklarda kulak enfeksiyonu neden olur?

Bir kulak enfeksiyonuna genellikle bakteriler neden olur ve boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ya da diğer üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası başlar. Eğer enfeksiyon bakteriyel ise bu bakteriler orta kulağa yayılabilir. Eğer üst solunum yolu enfeksiyonuna soğuk algınlığı gibi bir virüs neden olmuş ise bakteri orta kulak içine hareket edilebilir. Çünkü enfeksiyon, kulak zarı arkasında sıvı oluşturur.

Çocuklarda kulak enfeksiyonları olma olasılığı yetişkinlere göre neden daha fazladır?

Çocuklarda östaki tüpleri yetişkinlere göre daha küçük seviyeleri bulunur. Bu kulaktaki sıvının dışarı akmasını zorlaştırır. Eğer östaki tüpleri şişmiş ve bloke olmuşsa soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu hastalıkları gibi sıvı tahliye etmek mümkün olmayabilir.
Bir çocuğun bağışıklık sistemi bir yetişkin kadar etkili değildir. Bu çocukların enfeksiyonlarla mücadele etmesini zorlaştırır." } ] }