{ "title": "Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bebeklerde-idrar-yolu-enfeksiyon-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 15:38:14", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi, bu enfeksiyon bağırsakta bulunan bakterilerin idrar yoluna bulaşıp, herhangi bir kısmını etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Kız çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık olduğu görülmektedir. Bu durumun ana nedeni kız çocuklarının sahip oldukları anatomik yapıdan ileri gelmesidir. Genellikle yaşamın ilk birinci ayından itibaren mevsim değişikliği ve soğuk algınlığı gibi bazı viral enfeksiyonlar sonucu hem üst solunum yolu hem de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Ateşli seyreden bu hastalık esnasında viral üst solunum yolu enfeksiyonu ve idrar lökosit olabilir. Bu rahatsızlık tedaviye olumlu cevap verebiliyor. Ancak teşhisi için uygulanan tam idrar tahlilinde mikroskobik inceleme ile alınan kültür örneğinde bazı kimyasal reaksiyonlara ve öğelere bakılmaktadır. Bu yüzden bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tanısının doğru bir şekilde konabilmesi son derece önem taşımaktadır. Yeni doğan bebeklerin emzirilmesi açısından bu hastalığa yakalanma riskini de önemli derecede azalttığı kanıtlanmıştır. Bebeğinizin idrar yaparken acıma, sık idrara çıkma, idrarın kokusunda değişiklik, ateş, titreme, iştahsızlık, kusma, karın ağrısı ve sırt ağrısı gibi bulgulardan herhangi birinin görülmesi halinde söz konusu olan bu belirtilerin her küçük çocukta mutlaka idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar tetkikleri ve kültürleri alındıktan sonra antibiyotik tedavisine başlanır. Bebeğiniz tedavi sırasında bazı yan etkiler gösterebilir. Ancak bunlar genellikle hafif olur ve ilaç kullanımı bittiğinde düzelme sağlayacaktır. Tedaviye başlarken, antibiyogram sonucu beklemeden antibiyotik tedavisi tekrar yenilenir. Bazen yüksek ateş, bulantı ve kusma gibi bulgular varsa, bebeğin ağız yoluyla antibiyotik yeterli gelmeyebilir, bu durumda iğne enjekte gerekebilir. Şayet altta yatan reflü gibi hastalıklar rastlanırsa, tedavi sona erdiğinde düşük dozlar halinde koruyucu antibiyotik verilir. İleri derecede bebeğiniz kapsül veya tablet yutamıyorsa ilaçları sıvı formda hazırlanabilir. Bebeğinizin durumu ilk 24-48 saat arası iyileşme sürecine girecektir. Ancak enfeksiyonun tekrarlanmaması için tedavinin verilen süre de devam edilmesi çok önemlidir.
" } ] }