{ "title": "Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bebeklerde-idrar-yolu-enfeksiyonu-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 02:53:40", "author": "aysel candan", "article": [ { "article": "Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu enfeksiyon daha bağırsakta bulunan bakterilerin idrar yoluna bulaşıp yukarı doğru ilerlemesiyle oluşur. Yeni doğanlarda ise genellikle doğuştan idrar yollarında bulunan anormallikler ve kan yoluyla meydana gelir. Bebeklerin yaşının küçük olması belirtilerin anlaşılmasını güçleştirmektedir. Kız çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu daha fazla meydana gelmektedir. Bu durumun ana nedeni kız çocukların sahip oldukları anatomik yapıdan ileri gelmektedir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun görülme nedenlerinden biri geni tal bölgedeki hijyenik temizliğin yetersiz olması ve sık sık değiştirilmeyen bezlerde idrar kaldığından bebeklerde enfeksiyon daha kolay yerleşir ve çoğalır. Erkeklerde sünnet yapılması enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Bebekleri idrar yolu enfeksiyonundan korumak için bebekler ılık suyla yıkanmalı sıkça altları değiştirilmelidir. Alt temizliğine dikkat edilmelidir. Temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Bez bölgesi sıkça ılık suyla silinmelidir. Kız bebeklere daha fazla özen gösterilmelidir. Bebekler mevsim değişikliklerinde viral enfeksiyonlardan korunmalıdır. Bunlar idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilirler. Bebeklerin anne sütüyle beslenmesi bu hastalığa karşı da koruyucu olacaktır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Yeni doğanlarda enfeksiyonlar fazla belirti vermez. Bebeklerde birbirinden farklı belirtiler gözlenebilir. Bazen tamamen belirtisiz bir gelişme gösterir. Bunlar rutinler sırasında belirlenebilir. Yapılacak idrar kültürü ve idrar tahlili tanı konmasına yardımcı olur.

İdrar yolu enfeksiyonlarında tedaviye cevap genel olarak iyidir. Doğru tedavi edilmiş hastalarda genellikle düzeltilemeyen bir idrar yolu anormalliği yoksa böbrek yetersizliği gelişmez. İdrar yolu enfeksiyonu hastalarının yüzde ellisinde tekrarlama görülse de ürolojik anormallikleri olanlarda daha sıktır. Tedavini amacı böbrek sağlığını korumak ve herhangi bir hasar kalma olasılığını en aza indirgemektir. Geç tanınması iyi tedavi edilmemesi ileride böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilir. Böbrek fonksiyonlarının bozulması, böbreklerin yerini nedbe dokusunun almasına sebep olur.
" } ] }