{ "title": "Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bebeklerde-bagirsak-enfeksiyonu.jpg", "date": "19.01.2024 03:21:09", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu, Bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan bağırsak enfeksiyonları, bağırsaklardaki virüs artışına bağlı olarak iltihap oluşması olarak tanımlanabilir. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Bağırsak enfeksiyonlarına yol açan başlıca sebepler, ağız yolu ile vücuda giren mikroplar, bakteriler, virüs ve parazitlerdir. Bu virüsler genellikle tüketilen yiyeceklerden ve özellikle bebeklerde bilinçsiz olarak ağızlarına soktukları yabancı cisimlerden vücuda girer. Bayatlamış ve tarihi geçmiş yiyecekler tüketmek, iyi temizlenmemiş sebze ve meyve tüketmek bağırsaklarda parazitlerin oluşmasına ve bağışıklığın zayıflayarak virüslerin yayılmasına neden olmaktadır. En fazla yaz ve sonbahar aylarında görülür.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Genellikle ishal, kusma, yüksek ateş, huysuzluk, karın ağrısı, iştah kaybı ve halsizliktir. Bu belirtiler aniden ortaya çıkar ve 2-3 gün boyunca sürebilir.

Eğer bu belirtiler dikkate alınmazsa özellikle ishal ve kusma nedeniyle bebeğin vücudunda su kaybı meydana gelebilir ve telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir.

Bağırsak enfeksiyonu geçiren bebeğin kakası genellikle kanlı, sümüksü veya mukuslu denilen koyu renkte ve kötü kokulu olabilir.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonunun ilk belirtisi hafif yeşilimsi sıvı dışkı ile başlamaktadır. Tedavi edilmezse kolon kanseri, çölyak ve crohn hastalığı gibi ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getiren bu enfeksiyonun başlaması halinde mutlaka Uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Tedavi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ve çocuklarda çok hızlı yayılabilen bu enfeksiyonun tedavisi hastane ortamında sağlanabilir. Öncelikle enfeksiyona neden olan durum kan ve dışkı testleri ile bulunur. Serum desteği veya müshil ile tedavi başlatılabilir. Doktor tarafından yazılacak antibiyotik ve ilaçlarla tedavi süreci devam eder.

Oluşabilecek su kaybının önlenmesi için ishal ve kusma az bile olsa çocuk bol sıvı ile beslenmelidir.

Anne sütü de zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğiyle tedaviye yardımcı etkenler arasındadır. Yapılan araştırmalara göre anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirmede %30 gibi önemli bir paya sahiptir. Ayrıca hijyen kurallarına özen göstermek, annenin ellerini sürekli temizlemesi, bebeğin emzik ve biberon hijyenine dikkat etmesi, yiyecekleri bol su ile güzel bir şekilde yıkaması gibi durumlarda tedavi de oldukça etkilidir.
" } ] }