{ "title": "Bakteriyel Enfeksiyon", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bakteriyel-enfeksiyon.jpg", "date": "19.01.2024 08:24:10", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Bakteriyel enfeksiyon, Bakterilerin vücuda girmesi ile başlayan enfeksiyon türüdür. Bakteriler vücuda büyük çoğunlukla ağız yoluyla alınır, daha sonra boğaz ve ciğerlere kadar yerleşebilmektedir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlangıçlarını oluşturur. Her insan hastalık açısından risk altındadır ve bu risk altında olan insanlar 2 gruba ayrılırlar.
İlk grup da yer alan insanlar daha çok toplu yerler de bulunan insanlardır, hastane çalışanları, okula yeni başlayacak olan çocuklar gibi. İkinci grup da yer alan insanlar ise yaşlılar ve bebeklerden oluşur çünkü, bağışıklık sistemleri zayıf ve herhangi bir hastalığı olabilme ihtimali göz önüne alınır. Bakteriler vücuda girdiklerinde yerleşme dönemleri vardır, bu sırada hasta olacak kişide halsizlik, isteksizlik, kırgınlık olabilir. Kimi insanlarda da daha farklı şekilde kuluçka dönemleri belirtileri olur, kimisinde bel ağrısı kimisinde, bağırsak ağrısı olarak görülür. Hastalarda ilk bulgular boğazda yanma, batma, burun akıntısı olarak belirir. Daha sonra sulu evre başlar, hapşırma, öksürme gibi. İlerleyen zamanlarda burun tıkanıklığı oluşur, hafif ateş de beraberinde gelir. Vücut bütün enerjisini dinlenmeye ayıracağı için yorgunluk belirir, bağırsaklarda kan akımı yavaşlayacağı için iştahsızlık da görülebilmektedir.

Bakteriyel enfeksiyonlarda seyir, Direkt olarak bakteri sebepli başlayabilirler, fakat diğer enfeksiyonların üstüne eklenerek de devam edebilirler. Direkt bakteri sebepli ise belli bir bölge seçerler, daha sonra tutundukları bölgede ağrılar oluştururlar, ateş görülürse yayılma hızlı devam etmektedir. Daha sonra burun akıntısı kokulu olabilir, boğaz iltihaplanır ve kokulu olarak belirir, dilde kalın bir tabaka oluşarak ağızda tuhaf bir tat oluşturur. Muayene edilen hastada oluşan bulgular ile hastanın şikâyetleri arasında bağıntı çoktur.

Bakteriyel enfeksiyonların tedavileri, İnsan vücudu bakteriyel enfeksiyonları antibiyotik kullanmadan da atabilmektedir. Antibiyotik kullanımı şikâyetleri fazla olan kişilerde ve sosyal yaşantıya hızlı bir şekilde geri dönebilmek için kullanılabilir. Antibiyotik kullanımı doğru zamanda yapılırsa hastalığa büyük etkileri olmaktadır, fakat halk arasında bilinen bir tabire göre boş yere antibiyotik kullanan kişiler de hastalık düzelmekte fakat başka bir hastalığın görülmesini hızlandırdığına inanılmaktadır. Tabi bu bir söylentide olabilir. Sıcak içeceklerin tüketilmesinde de yara görülmektedir, özellikle bitki çaylarında, hasta olan kişiler havasız ve kapalı ortamlarda tutulmamalıdır. Özellikler vitamin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Yeterli düzeyde sıvı alımına dikkat edilmelidir. Bronşları açılması için meyve suları tüketimi de önemlidir.

Bakteriyel enfeksiyonlardan korunma
" } ] }