{ "title": "Bademcik Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/bademcik-enfeksiyonu-5184.jpg", "date": "19.01.2024 05:36:07", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bademcik enfeksiyonu, Bademcik enfeksiyonu her yaş ve her iki cinste sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Daha çok çocuklarda ortaya çıkan bademcik enfeksiyonu nedeniyle Doktora başvurulduğunda doktor kolaylıkla fiziksel muayene ile enfeksiyonu teşhis edebilir. Bademcik enfeksiyonlarında teşhis yapıldıktan sonra en yaygın kullanılan tedavi seçeneği ilaç tedavisidir. Enfeksiyonlar yok etmek için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyon nedeni ile açığa çıkan belirtileri azaltmak amacı ile antibiyotik tedavisinin yanı sıra ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da kullanılabilir. Fakat bademcik enfeksiyonu kesin teşhis edebilmek ve enfeksiyona neyin sebep olduğunu öğrenmek için hastada boğaz kültürü ve hızlı antijen testi uygulanır. Bu sayede nedene yönelik tedavi başlatılır. Bademcik enfeksiyonu ne kadar tek başına bir hastalık olarak görülse de gerekli müdahale yapılmadığı zaman çevre organlarda da tahriş ve hasara yol açarak tablonun daha da ağırlaşmasın yol açabilir.

Boğaz enfeksiyonu için uygulanan tıbbi tedavinin haricinde hastanın evde yapması gereken bazı uygulamalar da bulunmaktadır. Gargara yapmak, bol sıvı tüketmek ve istirahat enfeksiyon hastalıklarında yapılması gereken uygulamalar arasında yer almaktadır. Bademcik enfeksiyonları genellikle 1 hafta içerisinde tedavi edilebilir. Fakat bağışıklık sisteminin durumuna göre tedavi sürecinde uzama olacağı gibi süreçte azalma da yaşanabilir.

Bademcik Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bademciklerde oluşan enfeksiyon şiddetine bağlı olarak farklı belirtiler ile açığa çıkabilir. Bademcik enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan ve en sık rastlanan belirtiler;
Bademcik Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bademcik enfeksiyonu tedavisinde hedef enfeksiyona sebep olan problemi bulmak ve ortadan kaldırmaktır. Problem tespit edildikten sonra hastaya uygun tedavi seçeneği uygulanarak hastada kısa sürede iyileşme sağlanabilir. Bademcik enfeksiyonu beta virüsü nedeniyle oluşmuşsa reçete edilen ilaçların düzenli olarak 10 gün süre ile kullanılması gerekir. Hasta için uygun dozlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca hastaya bol sıvı tüketmesi önerilir. Ağrının şiddetlendiği dönemlerde ağrı kesici ilaç kullanılır. Günlük beslenme anında boğazları tahriş edecek yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

Bademcik enfeksiyonu tedavisinde hastane ortamında yatılmaya gerek yoktur. Hastalık ayaktan tedavi edilebilir. Hastalık başlangıç aşamasında bulaşıcıdır. Ancak 1 gün sonra hastalığın bulaşıcı etkisi ortadan kalkar. Bademcik enfeksiyonu uygulanan tedaviye rağmen geçmiyorsa ya da sürekli nüksediyorsa bademcik enfeksiyonunda ağız kokusu, uyku apnesi ve nefes alıp verirken güçlük çekme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bademcik Enfeksiyonunun Neden Olabileceği Rahatsızlıklar

Bademcik enfeksiyonu genellikle kendini boğaz ağrısı, yutkunmakta güçlük çekme, boğazda oluşan kabarcıklar, ses kısıklığı gibi belirtiler ile gösterir. Hastalık tedavi edilmediğinde daha ciddi tablolara yol açabilir. Bademcik enfeksiyonu;
" } ] }