{ "title": "Ameliyat Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/Ameliyat-Enfeksiyonu-66.jpg", "date": "20.01.2024 10:26:38", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ameliyat enfeksiyonu, yakın zamanda geçirilen bir cerrahi girişim sonrasında ortaya çıkan yakınmalarla seyreder. Ameliyat vücutta az ya da çok olumsuz etkilere neden olan enfeksiyona sebep olabilir. Ameliyatlar sonrasında ortaya çıkan çeşitli enfeksiyonlar vardır. Bunlar ilerlemeden tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Ameliyat hastalığın derecesine, tedavi yoluna ve ilaç ile diğer tedavilerden sonuç alınmadığı zaman uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak bazı hallerde ameliyat enfeksiyonu sorunuyla karşılaşılabilir. Günümüzde ilerleyen tıbbi teknikler ve Uzman cerrahlar sayesinde enfeksiyon riski mümkün olduğu kadar azaltılmıştır. Buna rağmen enfeksiyonlar için her zaman önlem alınmalı ve erken aşamada tespit edilmesi sağlanmalıdır.

Ameliyat enfeksiyonu nasıl belli olur?

Ameliyat edilen hastaların özenle kontrol edilmelerine rağmen, ameliyat sonrasında çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Enfeksiyonlar genellikle ciltte renk değişimi, iltihap, bölgede şişlik, ağrı, genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Ameliyattan sonraki bakım, hastaların ameliyattan sağladığı faydanın kontrolü ve ameliyat enfeksiyonu oluşumunun takibi için yapılır. Bu koruyucu tedbirlere rağmen, hastalarda bazen ameliyat enfeksiyonu meydana gelebilir. Enfeksiyon genellikle ameliyattan sonraki birkaç saat içinde bazı tepkiler verir. Ancak hastalar bunları ameliyatın tepkileri olarak da algılayabilir. Bu yüzden hastaların enfeksiyon oluşumu açısından doğru aydınlatılması, en küçük bir belirtinin bile atlanmaması gerekir. Bu enfeksiyonun istenmeyen sonuçlara gitmesine engel olur. Her türlü olumsuzlukta doktora danışılması bile koruyucu bir tedbirdir. Enfeksiyonun erken teşhis edilmesi, hastaları başka rahatsızlıklardan korur.

En fazla görülen ameliyat enfeksiyonu belirtileri türleri

Yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı: Ameliyat enfeksiyonu türleri arasında en fazla görüleni budur. Ameliyat bölgesinde ağrı ya da diğer rahatsızlık verici belirtilerin olması normal kabul edilir. Ancak bunların şiddetli hale gelmesi enfeksiyon varlığını işaret edebilir. Bu yüzden şiddetli vücut ya da baş ağrısı etkisi oluyorsa, hastaların hemen doktoruna bilgi vermesi gerekir.

Kızarıklık ve şişkinlik: Ameliyat bölgesinde sertlik, kızarıklık ve şişkinlik gibi etkiler varsa, ameliyat enfeksiyonu kapmış olabilirsiniz. Bunlar enfeksiyon açısından ciddi belirtiler arasındadır.

Bölgede irin ve drenaj: Bunlar ciddi bir enfeksiyonun işaretleridir. Ameliyatın kesi yerinde enfeksiyon olursa, irin gelebilir. Bu sarı yeşilimsi bir sıvıdır. Bazen kanlı irin gelebilir. Bu durumda hastaların hemen doktora gitmeleri önerilir. Bu oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek bir enfeksiyondur.

Ateş: Bazı hastalarda ameliyattan sonra hafif ateş ortaya çıkabilir. Fakat ateşin 38,3 dereceden fazla olması halinde enfeksiyon bakımından değerlendirme yapılmalıdır. Bazı hastalarda ateşle birlikte halsizlik, vücut ağrısı da görülebilir.

Kesi yerinde sıcaklık: Ameliyat kesi bölgesinde sıcaklık hissi oluyorsa, bu sorunda enfeksiyona işaret edebilir. Vücudunuz ameliyat enfeksiyonu ile savaş halinde olabilir. Bu nedenle ihmal etmeden hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Diğer ameliyat enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Ameliyat enfeksiyonu genellikle yapılan cerrahi girişimin türüne bağlı ortaya çıkabilir. Bu tür enfeksiyonların önlenmesi amacıyla çeşitli yollar bulunmaktadır. Bu açıdan özellikle hastaların ameliyat sonrası kullanmaları için önerilen antibiyotikli ilaçlarını düzenli almaları önemlidir. Ameliyatın hijyen kurallarına uygun ameliyathanelerde yapılmış olması, cerrahın bu konuda Uzman olması enfeksiyon gelişimi riskini azaltacaktır. En önemlisi hastaların ameliyat sonrasında vücutlarının verdiği tepkileri iyi takip etmesi gerekir. İyileşme sürecinde yeterince dinlenmeleri ve her tür önlemi almaları gerekir.
" } ] }