{ "title": "Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu İlaçları", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/alt-solunum-yolu-enfeksiyon-ilaclari.jpg", "date": "23.01.2024 06:36:27", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Alt solunum yolu enfeksiyonu, Genellikle üst solunum yolu hastalığının ardından gelişen bronşit türü bir hastalıktır, bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. (Influenza) türü virüslerin bronşlara tutunması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında grip olan insanların bu hastalığa yatkınlıkları daha yüksektir, ayrıca kapalı ve havasız ortamlarda kalan insanlarında bronşite yakalanma oranları yüksek olduğu bilinmektedir, tabi sigara içen insanlarda da büyük risk teşkil etmekte ve tedaviye geç yanıt almaktadırlar. Alt solunum yolu enfeksiyonu çok rahat bir şekilde insandan insana bulaşabilmektedir, el sıkışmaları, hasta kişilerin kullandığı özel eşyaları kullanmak veya onlarla aynı ortamlarda bulunulması ile hapşurmalarına ve öksürüklerine maruz kalınması halinde sizde risk altında oluyorsunuz.

Alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Kuru öksürük olarak kendini göstermektedir, geceleri yoğunlaşan öksürüklerle günlerce devam etmektedir. Bronşlar sıvı tüketimi olmazsa balgamlar meydana gelmektedir, ayrıca göğüs ağrısı ve halsizlik ile alt solunum yolu enfeksiyonunun en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalık belirtileri arasında yüksek ateş varsa mutlaka bir hekime görünmenizde fayda olacaktır, bronşit ile zatürre belirtileri hemen hemen aynıdır, yüksek ateş halsizlik ve şiddetli öksürüğünüz varsa mutlaka hekime başvurulmalı.

Alt solunum yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Alt solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarda akut bronşiti için antibiyotik kullanımına çok başvurulmamaktadır. Balgamlı öksürük mevcut ise antibiyotik kullanımına gidiliyor. Öksürük sorunu yaşayanlara öksürük kesiciler, ateş problemi yaşayan hastalara ateş düşürücüler, ağrısı bulunan insanlara ağrı kesici ilaçlar eklenmektedir. Aksi takdirde bol bol sıvı tüketilerek, bitki çayları ile meyve suları ile desteklenerek bronşların nemlendirilmesi iyi gelmektedir. Ancak aşırı sigara içen insanlarda ve tedavi olmayanlar da hastalık ilerleyerek akciğer iltihabına kadar gidebilmektedir. Onun için mutlaka tedavi olunup belli bir müddet dinlenilmesi şarttır. Bol miktarda C vitamini tüketilmelidir. Şu veya bu ilacı kullan denilmesi çok yanlış bir tutumdur. Hastalığın asıl teşhisi konulmadan asla bilinmedik ilaç kullanmayınız.

Alt solunum yolu enfeksiyonundan nasıl korunulmalı?
Alt solunum yolu enfeksiyonu zatürre: Kışın kendini belli eden virüs ve bakteriler ile bulaşan akciğer enfeksiyonudur. Her yıl yüzlerce insan zatürre sebebiyle ölmektedir, Bir alt solunum yolu hastalığı olan zatürre bulaşıcı bir hastalıktır, bronşit belirtileri ile aynı tanıları barındırır, ayrıca pnömokok hastalar ile aynı ortamlarda bulunmakta hastalığın bulaşma riskini arttırmaktadır.

Tedavi şekli: Hasta kişinin belli bir süre antibiyotik kullanması gerekmektedir, gribin aksine zatürrede ateş geç düşebilmektedir, hastanın ateşi düştükten belli bir müddet daha antibiyotik kullanması gereklidir. Hastalık sırasında öksürüğü hafifleten balgamı sulandıran ilaçlarda kullanılmaktadır. Hastalık boyunca bol bol vitamin alınmasında yarar vardır, zatürre hastalığının tedavisi 1-3 hafta sürebilmektedir.

Alt solunum yolu enfeksiyonu ilaçlarına gelecek olursak, zatürreden kesin olarak korunacak ilaçlar mevcut değildir. Zatürreden korunmanın en öncelikli yolu aşı yaptırmak birisi grip aşısı, ikincisi pnömokok aşısıdır. Grip aşısını her yıl olunması gerekirken, pnömokok aşısı 5 yıl bağışıklık kazandırmaktadır. 65 yaş üstü insanlar dalağı, ciğeri, böbrekleri alınmış insanların mutlaka zatürre aşısı olmaları şarttır. Ayrıca hastalığın tam teşhisi konulmadığı için insanların bilmediği ilaçları kullanmamaya dikkat etmelidirler, mutlaka bir hekime danışmalarında yarar vardır.
" } ] }