{ "title": "Alt İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/alt-idrar-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 03:31:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Alt idrar yolu enfeksiyonu, en fazla kadınların etkilendiği bir rahatsızlıktır. Çünkü kadınlarda üretra daha kısa olduğunda, enfeksiyona daha yatkın olurlar. İdrar yolları iki kısımdan meydana gelmektedir. Alt ve üst adlandırılan kısımlarda oluşan enfeksiyonlar genel olarak idrar yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilir. İdrar yolu mesaneden böbreklere kadar uzanır. Üretra ve idrar torbasının bulunduğu kısım alt idrar yoludur. Üretra idrarı vücut dışına taşır. Böbreklerin etkilenmediği enfeksiyonlar alt idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Enfeksiyonlar genellikle bakteriler, mikroplar nedeniyle ortaya çıkar. Oldukça ağrılı ve hastaya rahatsızlık veren bir sorundur.

Alt idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Bakteriler: Genellikle enfeksiyonun nedeni bakterilerdir. Sindirim sisteminde bulunan bakterilerin üretraya ulaşması halinde, alt idrar yolu enfeksiyonu oluşur. Anüs aracılığıyla idrar yoluna rahatlıkla geçen bakteriler, burada üreyebilir. Enfeksiyon bu durumda hem alt idrar yollarını hem de üst idrar yollarını etkileyebilir. Kadınlarda üretra kısa olduğundan ve anüse yakın olduğundan, alt idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülür.

Genital hijyene önem vermemek: Tuvalet temizliğine özen göstermemek alt idrar yolu enfeksiyonu nedeni olabilir. Tuvalet temizliğinin önden arkaya doğru yapılması gerekir. Bu bakteri ve mikropların idrar yoluna girmesine engel olur. Genital bölgenin temiz olması oldukça önemlidir. Temizlikte parfüm, sabun gibi ürünlerin kullanılmaması da gerekir. Pedlerin sıkça değiştirilmesi, pamuklu çamaşırların giyilmesi, var olan akıntı sorunu için tedavinin geciktirilmemesi enfeksiyonların oluşmasına engel olabilir.

İdrar torbasının (Mesane) tam boşalmaması: İdrar torbasının boşalmasına engel olacak sorunlar ya da idrarın mesanede uzun süre kalması gibi etkenler bakterilerin çoğalmasına uygun zemin hazırlar. Bu yüzden alt idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir.

Kabızlık: bu sorun kişinin idrar düzeninin bozulmasına neden olur. İdrara düzenli çıkılmaması, idrarın tutulması, mesanenin boşaltılmaması enfeksiyon nedeni olabilir. Bu düzenin kesinlikle bozulmaması gerekir.

Bağışıklık sisteminin zayıf olması: Vücudunuzun hastalıklardan korunmasında bağışıklık sisteminin önemi büyüktür. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, her türlü enfeksiyonun oluşmasında etken olabilir.

Cinsel ilişki: Alt idrar yolu enfeksiyonu normalde cinsel yolla bulaşmaz. Ancak cinsel ilişki bu enfeksiyonu tetikleyebilir. Bu yüzden özellikle kadınlara cinsel ilişkiden önce ve sonrasında idrara çıkmaları önerilmektedir. Cinsel ilişki sırasında kullanılan prezervatif gibi yöntemlerde enfeksiyona yol açabilir.

Alt idrar yolu enfeksiyonu bunların dışında gebelik, şeker hastalığı, menopoz gibi etkenler yüzünden de oluşabilir. Kendiniz daha çok idrarda yanma, sızlama, sık idrara çıkma, bulantı ve kusma, ateş gibi belirtilerle gösteren enfeksiyonun ilerlememesi, üst idrar yolu enfeksiyonuna dönüşmemesi için mutlaka erken aşamada tedavi edilmesi gerekir.

Alt idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Bu enfeksiyonun tanısı yapılan idrar testi sonucunda kolayca yapılır. Tedavide enfeksiyona neden olan bakterinin türüne uygun antibiyotikli ilaçlar kullanılır. İlaçların dozu, türü mutlaka doktor tarafından belirlenmelidir. Hastalardaki yakınmalar genellikle 2-3 günde biter. Ancak tedavide ilaçların sonuna kadar kullanılması önerilir. Daha sonra da enfeksiyonun tekrarlanmaması için gereken önlemler alınmalıdır.
" } ] }