{ "title": "Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.enfeksiyon.gen.tr/images/akut-ust-solunum-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "23.01.2024 03:45:19", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Akut üst solunum yolu enfeksiyonu virüslerin sebep olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. En yaygın rastlanan hastalıklardandır. Bütün akut hastalıkların yarısından çoğunu oluşturmaktadırlar. Bu hastalıklar antibiyotiklerin en yaygın kullanıldığı hastalıkların en başında gelirler. Rinovirüs, corona virüs, respiratory syncytial virüs, ücret influenza virüs, adeno virüs, influenza tip A, influenza tip B ve influenza tip C virüs, herpes simplex virüs ve enterovirüsler akut virüslerin neden meydana geldiği üst solunum hastalıklarına neden olan virüslerdir.

Virüsün çeşitleri nelerdir? Kimler riziko gruplarını oluşturur?

En sık influenza tip A ve tip B insanlarda sağlık sorunlarına neden olur. Tip C diyabeti olan insanlarda kimi zaman sağlık sorunlarına neden olur. En ciddi riziko grubunu oluşturanlar; ilerlemiş yaşlarda müzmin akciğer ve kalp rahatsızlığı olanlar, diyabet, böbrek ve immün sistemi rahatsızlığı olanlardır.

Virüs ne türlü bulaşır?

İnfluenza çabuk bulaşan bir hastalıktır. Hasta kişilerin öksürmesi ve hapşırması neticesi mikro damlacıklar en yaygın bulaşma nedenidir. Bununla birlikte el teması, diğer şahsi temaslarda bulaşmaya neden olur.

Üst solunum enfeksiyonu soğuk algınlığı olarak da bilinmektedir. Hem dünya geneli hem de ülkemizde sık olarak hekim ziyaretlerine neden olan hastalıklardan biridir. Burun ve boğazda iltihaba sebep olan 200'den sık sık virüs neden olur. Çocukların birçoğu senede 5-8 defa akut üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Okul öncesi eğitim görenlerde bu sayı artabilir. 6 yaşından önemli çocuklarda ÜSYE sıklığı azalır.
Üst solunum enfeksiyonları hangi mevsimlerde ek olarak sık olur neden?

Üst solunum enfeksiyonları genelde sonbahar ve kış mevsimlerinde belirir. Düşünülenin aksine havanın soğuması ve çocuğun üşümesi ile alakası yoktur. Çocukların okula gitmesi virüsler ile karşılaşmayı arttırır. İnsanlar soğuklarda iç ortamlarda birbirine yakın temasta kalırlar.
Düşük nem, burun mukozasını kurutur bu vaziyette birey soğuk algınlığına sebep olan virüslere karşın ek olarak hassastır.

Akut üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Üst solunum enfeksiyonları belirtileri çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün hemen ardından başlar ve genelde 1 hafta sürer. Bu zaman çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. (1-2 haftaya civarı sürebilir)

Bebeklerde, rahatsızlık, hafif ateş, burun tıkanıklığı olabilmektedir.

Daha önemli çocuklarda Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğazda ağrı, hapşırık, halsizlik, genizde akıntının sebep meydana geldiği hafif öksürük bulunur.

Soğuk algınlığı (Üst solunum yolları enfeksiyonları) ne şekilde bulaşır?

Üst solunum yolları enfeksiyonları vaziyette olan bir birey hapşırma ya da öksürme ile hastalık virüsünü yayar.

Soğuk algınlığı ve gribin farkı nedir?
Akut üst solunum yolu enfeksiyonu rehabilitasyonunda ya da üst solunum enfeksiyonlarından korunmada C Vitamin tüketimi yararlı mıdır?

Vitamin C tüketimi Üst solunum enfeksiyonları sıklığını önlemez, belirtileri azaltmaz.
" } ] }